Σημαντικές αλλαγές στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

του Κωστή Πλάντζου

Συρρικνώνεται και επισήμως πλέον η Διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Μετά τις συνεχείς αποχωρήσεις ηγετικών στελεχών του, το υπουργείο Οικονομικών εγκαταλείπει την ιδέα της αντικατάστασής τους και με διάταξη που έφερε στη Βουλή προχωρά σε μείωση του αριθμού των μελών του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου, από 9 που είχαν οριστεί το 2010, σε μόλις 7 πλέον.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την διάταξη (άρθρο 126 του νομοσχεδίου που κατατέθηκε το βράδυ της

Τετάρτης στη Βουλή) η μείωση του αριθμού των μελών του Γενικού Συμβουλίου από 9 σε 7 κρίθηκε σκόπιμη «προκειμένου να προσαρμοσθεί στην ως άνω μείωση των μελών». Και αυτό επειδή οι θέσεις παρέμεναν κενές, καθώς μέσα σε μια επταετία λειτουργίας του ΤΧΣ έχουν αποχωρήσει περισσότερα από 30 στελέχη του, μεταξύ των οποίων πάνω από μισή ντουζίνα πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι του Ταμείου, κυρίως λόγω των ιδιαιτέρως υψηλών νομικών ευθυνών που προβλέπει ο νόμος για τις θέσεις αυτές, αλλά και της μεγάλης πολεμικής που έχει δεχθεί για πολιτικούς –και όχι μόνον λόγους το Ταμείο.

Για όσους «στέριωσαν» πάντως, η διάταξη ξεκαθαρίζει ότι δεν απειλούνται από τη μείωση του συνολικού αριθμού των μελών και εξακολουθούν απρόσκοπτα το έργο τους.

Με τα νέα δεδομένα, όπως ορίζει η διάταξη, το Γενικό Συμβούλιο αποτελείται από 7 μη εκτελεστικά μέλη (αντί για 9 που ίσχυε από το 2010). Πέντε μέλη εξ αυτών (αντί για επτά που ίσχυε πριν), μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος, επιλέγονται μεταξύ προσώπων με διεθνή εμπειρία σε τραπεζικά θέματα.

Διαφαίνεται έτσι ενδεχομένως πως το υπουργείο Οικονομικών θεωρούσε πως η αναζήτηση άλλων ικανών στελεχών είχε πλέον καταστεί δυσχερής ή και μάταιη.

Τις θέσεις των υπολοίπων δύο μελών στο 7μελές πλέον Γενικό Συμβούλιο συμπληρώνουν –όπως ίσχυε και πριν- ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών και ένας που ορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Λόγω της μείωσης των αριθμού των μελών, η εκπροσώπηση του υπουργείου Οικονομικών γίνεται πλέον αναλογικά ισχυρότερη –καθώς μάλιστα ορίζεται και ότι 4 μέλη μπορούν πλέον να προκαλέσουν συνεδρίαση του οργάνου. Αντιθέτως, με την ίδια διάταξη που φέρνει το υπουργείο, αποκλείονται από μέλη του Συμβουλίου όλοι οι εργαζόμενοι ή τα στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος (ασυμβίβαστο) εκτός από τον 1 εκπρόσωπο που de facto ορίζει η ΤτΕ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως προκύπτει από την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, με τον τρόπο αυτόν επέρχεται εξοικονόμηση της τάξεως των 72.000 ευρώ ετησίως, γεγονός που σημαίνει πως οι απολαβές για τις δύο θέσεις που καταργήθηκαν ανέρχονταν σε 36.000 ετησίως ή 3.000 ευρώ το μήνα, κατά μέσον όρο.​

Keywords
Τυχαία Θέματα