Σε ρόλο "γεφυροποιού" Ευρώπης - Ρωσίας ο Γιούνκερ;

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ αποδέχθηκε την πρόσκληση της Ρωσίας να συμμετάσχει στο οικονομικό φόρουμ της Αγ. Πετρούπολης τον επόμενο μήνα, γεγονός που προκαλεί αναταράξεις τόσο σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όσο και στην Ουάσιγκτον, όπως αναφέρουν ξένα δημοσιεύματα.

Η επίσκεψη Γιούνγκερ θα είναι η πρώτη Επικεφαλής ευρωπαϊκού Θεσμού μετά την επιβολή των διεθνών κυρώσεων στη Μόσχα.

Ερωτηθείς σχετικά σήμερα ο εκπρ. Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς επιβεβαίωσε ότι ο κ. Γιούνκερ προσεκλήθη και σκοπεύει να συμμετέχει στο οικονομικό φόρουμ της Αγ. Πετρούπολης

στις 16 Ιουνίου. Όπως είπε, «ο κ. Γιούνγκερ θα χρησιμοποιήσει την ευκαιρία της συμμετοχής του ώστε να προωθήσει την οπτική της ΕΕ σε ότι αφορά τις ευρω-ρωσικές σχέσεις.

Αναφορικά με τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, είπε πως με βάση και την κοινή ανακοίνωση των ηγετών των χωρών μελών του G7 στην Ιαπωνία την περασμένη εβδομάδα η διάρκεια των κυρώσεων θα εξαρτηθεί από τη στάση της Ρωσίας, απέναντι στην τήρηση της συμφωνίας του Μινσκ και το σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Αίσθηση μάλιστα προκάλεσε η αναφορά του κ. Σχοινά ότι «με βάση το ανακοινωθέν του G7 οι κυρώσεις θα μπορούσαν να αποσυρθούν εφόσον κάνει πίσω η Ρωσία».
Ο κ. Σχοινάς ερωτηθείς επίμονα υπογράμμισε πως «η συμμετοχή του κ. Γιούνκερ δεν αποτελεί κάποιο αντικρουόμενο μήνυμα αναφορικά με την επίσημη θέση της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία».

Σημείωσε ότι θα υπάρξει συνάντηση του κ. Γιούνκερ και του κ. Πούτιν, εφόσον και οι δύο θα συμμετάσχουν στο Φόρουμ, ωστόσο απέφυγε να πει εάν θα είναι επίσημη συνάντηση ή συνάντηση στο περιθώριο του Φόρουμ λέγοντας απλά ότι το πρόγραμμα του κ. Γιούνκερ θα ανακοινωθεί εγκαίρως.

Ο Γιούνγκερ έχει ήδη δεχθεί κριτική από αρκετούς Ευρωπαίους αξιωματούχους οι οποίοι δεν θέλουν καμία χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων προς τη Ρωσία. Ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, από την πλευρά του, έχει καλέσει προς τη δημιουργία μίας "πρακτικής συνεργασίας" με την Μόσχα.

Τον Νοέμβριο, υπενθυμίζεται πως ο Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ είχε καλέσει προς σύσφιξη των σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας μετά την παύση πυρός, αλλά το Κρεμλίνο δεν είχε δεχτεί. Τον Οκτώβριο, ο Πρόεδρος της Κομισιόν είχε αναφέρει πως η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να συνεχίσει να λέει στην ΕΕ τί να κάνει σε ό,τι αφορά τη Ρωσία.

Αξιωματούχος της ΕΕ χαρακτήρισε την κίνηση του Γιούνγκερ ως "υψηλού ρίσκου πολιτική απόφαση" ενώ υπογράμμισε πως ο Πρόεδρος της Κομισιόν θα παρευρεθεί μόνο εάν οι διμερείς σχέσεις δεν αμαυρωθούν μέχρι τότε.

Keywords
Τυχαία Θέματα