ΣΕΒ: Οι ατέρμονες διαπραγματεύσεις καταστρέφουν το επιχειρηματικό κλίμα

Οι ατέρμονες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές καταστρέφουν το επιχειρηματικό κλίμα, καθυστερούν την επανεκκίνηση της οικονομίας, και, σε τελική ανάλυση, καθηλώνουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και τη χώρα, στις χαμηλότερες ταχύτητες της Ευρώπη αναφέρει μεταξύ άλλων ο ΣΕΒ στο καθιερωμένο εβδομαδιαίο δελτίο του για την ελληνική οικονομία.

Η πτώση του ΑΕΠ στο δ' τρίμηνο του 2016 κατά -1,1% (εποχικώς διορθωμένα στοιχεία) σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο

του 2015, οφείλεται εν πολλοίς στη μεγάλη αύξηση των εισαγωγών και πτώση των επενδύσεων (και παγίων και αποθεμάτων), παρά τη διατήρηση των δεικτών οικονομικής δραστηριότητας σε αυξητική, αν και κατά τι μειωμένη σε σχέση με το γ' τρίμηνο του 2016, τροχιά.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, η όξυνση της αβεβαιότητας στο δ' τρίμηνο του 2016 οφείλεται στην αναστάτωση που προκλήθηκε στην οικονομία από την ατελέσφορη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, καθώς και την προσδοκώμενη μεγάλη αύξηση του φορολογικού βάρους το 2017.

Η ματαίωση επενδυτικών σχεδίων προφανώς οδήγησε σε κάποια εξασθένιση της παραγωγής και αντίστοιχη μείωση των αποθεμάτων, ενώ αναμένεται να οδηγήσει και σε μείωση των εισαγωγών, εάν δεν ανατραπεί.

Στο πλαίσιο αυτό, η μείωση του δείκτη οικονομικού κλίματος και η πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις αρχές του 2017, δεν προοιωνίζονται καλό οικονομικό αποτέλεσμα για το α' τρίμηνο του 2017. Η ταχεία άρση των αβεβαιοτήτων προκύπτει ως επιτακτική ανάγκη για να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για το 2017 και η ανάκαμψη να μην μείνει στα χαρτιά.

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρο το Εβδομαδιαίο Δελτίο για την Ελληνική οικονομία - Οικονομία & Επιχειρήσεις: Η Ευρώπη υστερεί σε ανταγωνιστικότητα. Η Ελλάδα ακόμη περισσότερο.

Keywords
Τυχαία Θέματα