Σεντένο: Mόνο με συμφωνία για την α' κατοικία η εκταμίευση της δόσης

«Σημείο-σταθμό» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο την έκδοση 10ετούς ομολογου από την Ελλάδα στις δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο κ. Σεντένο ανέφερε πως ο προϋπολογισμός του 2019 προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και θα είναι η τέταρτη χρονιά που η Ελλάδα θα καλύψει τις δεσμεύσεις.

«Αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση τηρεί τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της», υπογράμμισε.

Ο ίδιος ανέφερε ότι έχει γίνει πολύ καλή πρόοδος ειδικά για θέματα υγείας, αδειοδότησης και ιδιωτικοποιήσεων. Ωστόσο, όπως είπε, υπάρχουν κάποια θέματα που θέλουν παραπάνω δουλειά, ειδικά στο πεδίο του νέου νόμου Κατσέλη.

«Καλούμε το EwG να εξετάσει το εάν το νέο πλαίσιο έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς. Αν όλες οι προϋποθέσεις έχουν εκπληρωθεί το επερχόμενο Eurogroup θα εξετάσει την εφαρμογή των επιπλέον μέτρων για το χρέος», σημείωσε.

Μοσκοβισί: Η προστασία θα πρέπει να είναι για τους πλέον ευάλωτους, κανέναν άλλον

Ο Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι παρουσίασε τη δεύτερη έκθεση μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Η Ελλάδα εξακολουθεί να κάνει σημαντική πρόοδο, τόνισε και αναφέρθηκε σε σειρά ιδιωτικοποιήσεων που είναι «καλοδεχούμενες». Τα περισσότερα μέτρα έχουν ήδη εφαρμοστεί και σε ότι αφορά τα εκκρεμή δήλωσε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται σε «πολύ δημιουργικό πλαίσιο».

Σε ότι αφορά την προστασία πρώτης κατοικίας δήλωσε ότι «αυτό που θέλουμε να δούμε είναι η προστασία των αδύναμων χωρίς όμως να τίθεται σε κίνδυνο η δυνατότητα των τραπεζών να αναδιαρθρώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια».

«Η προστασία θα πρέπει να είναι για τους πλέον ευάλωτους, κανένα άλλο», ξεκαθάρισε.

Εχουμε δει ότι η λίστα με τα ανοικτά θέματα μειώνεται και είναι εφικτό και πιστεύω ότι τις επόμενες μέρες και τουλάχιστον μέχρι το επόμενο Eurogroup μπορούν να λυθούν, είπε ο Επίτροπος. «Οι συζητήσεις έδειξαν ότι διατηρούμε το θετικό μομέντουμ και νομίζω ότι θα βρούμε τη συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες».

Από την πλευρά του ο Κλάους Ρέγκλινγκ είπε ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολλή πρόοδο μετά τον τερματισμό του προγράμματος, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν λίγα θέματα που εκκρεμούν.

Το Eurogroup αποφάσισε ότι χρειάζεται περισσότερη σαφήνεια και εκτιμώ ότι αυτό μπορεί να συμβεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, πρόσθεσε.

O κ. Ρέγκλινγκ υπογράμμισε, επίσης, ότι δεν τίθεται θέμα κόντρας μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για την Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα