Σε υψηλό τριών ετών οι τιμές του πετρελαίου

Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014 έφτασαν οι τιμές του πετρελαίου σήμερα Τετάρτη, λόγω των συνεχιζόμενων μειώσεων στην παραγωγή, στο πλαίσιο της συμφωνίας του ΟΠΕΚ, αλλά και λόγω της υγιούς ζήτησης. Πάντως, οι αναλυτές προειδοποιούν για πιθανή υπερθέρμανση της αγοράς.

Την ίδια ώρα, το παγκόσμιο ράλι στις αγορές έδωσε ώθηση στις επενδύσεις στα προθεσμιακά συμβόλαια του αργού.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια αμερικανικού αργού τύπου WTI βρέθηκαν στα 63,4 δολ/βαρέλι,σημειώνοντας άνοδο κατά 44 σεντς ή 0,7%, ενώ νωρίτερα έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2014 και συγκεκριμένα στα 63,53 δολ/βαρέλι.

Τα futures του μπρεντ ανήλθαν σε 69,15 δολάρια/βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 33 σεντς ή κατά 0,5% από το τελευταίο τους κλείσιμο. Το μπρεντ άγγιξε τα 69,29 δολάρια το βαρέλι αργά την Τρίτη, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2015.

Από τις αρχές Δεκεμβρίου, οι τιμές του αργού έχουν ενισχυθεί κατά 13%, ενώ υπάρχουν ενδείξεις υπερθέρμανσης της αγοράς.

Στις ΗΠΑ, η παραγωγή αργού αναμένεται να ξεπεράσει τα 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως αυτό τον μήνα, φθάνοντας στα επίπεδα της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας.

Στην Ασία που αποτελεί την περιοχή με τη μεγαλύτερη κατανάλωση μαύρου χρυσού, τα διυλιστήρια πλήττονται από τις υψηλές τιμές και την αθρόα παροχή καυσίμων.

Τα περιθώρια διύλισης της Σιγκαπούρης αυτή την εβδομάδα υποχώρησαν κάτω από τα 6 δολ/βαρέλι – στη χαμηλότερη εποχική τιμή μέσα σε μια πενταετία, λόγω της μεγάλης διαθεσιμότητας καυσίμων, αλλά και λόγω του ότι η πρόσφατη αύξηση των τιμών του αργού έπληξαν τα κέρδη.

Οι τιμές του πετρελαίου στην Ασία είναι η υψηλότερες στον κόσμο, καθώς, ενώ η μέση τιμή του μπρεντ και του WTI παραμένει κάτω από τα 70 δολ/βαρέλι, στην Ασία το αργό έχει φτάσει στα 70,62 δολ/βαρέλι, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.

Keywords
Τυχαία Θέματα