Σε υψηλό 26 μηνών το πετρέλαιο λόγω... τουρκικών απειλών

Κοντά σε υψηλό δύο και πλέον ετών έφτασαν οι τιμές του μαύρου χρυσού, καθώς η Τουρκία απειλεί να μπλοκάρει τις εξαγωγές αργού από την περιοχή των Κούρδων στο Ιράκ, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν σημάδια ότι επιταχύνεται η εκ νέου εξισορρόπηση της αγοράς.

Όπως σημειώνει το Reuters, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απείλησε τη Δευτέρα ότι θα αποκλείσει τον αγωγό που μεταφέρει 500.000 – 600.000 βαρέλι αργού ημερησίως από το βόρειο Ιράκ στο τουρκικό λιμάνι Ceyhan, εντείνοντας έτσι τις πιέσεις στην αυτόνομη περιοχή των Κούρδων

για το δημοψήφισμα υπέρ της ανεξαρτητοποίησής τους.

Η απώλεια αυτού του πετρελαίου, σε συνδυασμό με την περιστολή προμήθειας 1,8 εκατ. βαρελιών ημερησίως από τις χώρες του ΟΠΕΚ και τους παραγωγούς που δεν είναι μέλη του Οργανισμού, αυξάνει τις ανησυχίες για μείωση της παροχής πετρελαίου.

Η κυβέρνηση του Ιράκ ανέφερε ότι δεν θα έχει συνομιλίες με την τοπική κυβέρνηση του Κουρδιστάν για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που αναμένεται να δείξει άνετη πλειοψηφία υπέρ της ανεξαρτητοποίησης.

Τα futures LCOc1 του μπρεντ υποχώρησαν κατά 17 σεντς στα 58,85 δολ/βαρέλι ενώ νωρίτερα είχαν φτάσει στο υψηλότερο σημείο από τον Ιούλιο του 2015, ήτοι στα 59,49 δολ/βαρέλι και κατά 34% πάνω από τα χαμηλά του 2017.

Αντίστοιχα, τα futures Clc1 του αμερικανικού αργού τύπου WTI υποχώρησαν 10 σεντς στα 52,12 δολ/βαρέλι, μετά από τα υψηλά πέντε μηνών στα 52,43 δολ. το βαρέλι.
Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του πετρελαϊκού κλάδου, η ισχυρή ζήτηση για πετρέλαιο φέτος επιτάχυνε την επανεξισορρόπηση της αγοράς και βοήθησε τις αναλήψεις αποθεμάτων.

«Η παγκόσμια αύξηση της ζήτησης είναι πολύ υψηλότερη από ό, τι παρατηρήσαμε τα τελευταία δύο χρόνια και ανέρχεται έρχεται κοντά στα 1,6 - 1,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως», δήλωσε ο Janet Kong, διευθύνων σύμβουλος της BP.

Keywords
Τυχαία Θέματα