Σε υψηλό 18 ετών η οικονομική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2000 αναρριχήθηκε τον Δεκέμβριο η οικονομική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν που καταδεικνύουν ότι και οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις επωφελήθηκαν από τις καλές επιδόσεις της οικονομίας το τελευταίο διάστημα.

Ο σχετικός δείκτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το οικονομικό κλίμα διαμορφώθηκε στο 116 τον Δεκέμβριο από 114,8 τον Νοέμβριο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2000.

Η άνοδος ήταν μεγαλύτερη των προβλέψεων των οικονομολόγων και οφείλεται στην καλύτερη εικόνα τόσο στις βιομηχανία όσο και στις υπηρεσίες.

Ο επίσημος δείκτης εμπιστοσύνης αντανακλά και την αισιοδοξία που απηχούν και οι πρόσφατες έρευνες ιδιωτικών εταιρειών, όπως πχ της IHS Markit, με τον δείκτη PMI για τη μεταποίηση σε ιστορικά υψηλά τον προηγούμενο μήνα.

Καλύτερες των προβλέψεων ήταν και οι επιδόσεις τον τομέα υπηρεσιών, με τον σχετικό δείκτη να φθάνει στα υψηλότερα επίπεδα από το καλοκαίρι του 2007, λίγο πριν ξεσπάσει η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση,.

Στο μεταξύ, η καταναλωτική εμπιστοσύνη έφτασε επίσης στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2001, επιβεβαιώνοντας την προσωρινή πρόβλεψη.

Η ΕΚΤ αναμένει ότι η οικονομία της ευρωζώνης επεκτάθηκε κατά 2,4% στο σύνολο του 2017, έναντι εκτίμησης για 1,7% ανάπτυξη στις αρχές της χρονιάς. Παράλληλα υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία της συνεδρίαση, η ΕΚΤ αναθεώρησε σημαντικά προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της επόμενης διετίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα