Σε τροχιά ανόδου οι ασιατικές αγορές - Άλμα 3% στην Κίνα

Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα στην πλειονότητά τους οι ασιατικές αγορές, με τις κινεζικές να κάνουν άλμα γύρω στο 3%, ενώ κέρδη σημειώθηκαν και στις ιαπωνικές μετοχές μετά τα καλύτερα των αναμενόμενων οικονομικών στοιχείων.

Στην Κίνα, ο Shanghai Composite είχε άνοδο 3,24% και ο Shenzhen composite 3,9%, ενώ στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng ενισχύθηκε κατά 1,38%.

Ώθηση στις κινεζικές μετοχές έδωσε ένα report της Goldman Sachs

που αναβάθμισε στο 70% από 50% προηγουμένως την πιθανότητα να συμπεριληφθούν κινεζικές μετοχές, οι λεγόμενες A shares, στον παγκόσμιο δείκτη MSCI στις 15 Ιουνίου οπότε και ανακοινώνονται τα αποτελέσματα της αναθεώρησης των δεικτών.

Υπάρχουν επίσης εκτιμήσεις ότι η «εθνική ομάδα» μετοχών της Κίνας μπορεί να βρίσκεται πίσω από το ράλι των χρηματιστηριακών μετοχών γεγονός που δίνει ώθηση στις αγορές της ηπειρωτικής Κίνας, σύμφωνα με report του Dow Jones. Μεταξύ των χρηματιστηριακών μετοχών, η Citic Securities που διαπραγματεύεται στο Χονγκ Κονγκ είχε άνοδο 4,27% και η Huatai Securities άνοδο 8,12%.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο 0,98% στις 17.234,98 μονάδες, ενώ στη Νότια Κορέα ο Kospi έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,83%, στις 1.983,4 μονάδες.
Στην Αυστραλία, ο ASX 200 έκλεισε με απώλειες 0,54% στις 5.378,6 μονάδες, λόγω του υποδείκτη με τον τομέα ενέργειας που είχε πτώση 1,45%. Ωστόσο, στις προηγούμενες τέσσερις συνεδριάσεις είχε σημειώσει άνοδο πάνω από 5,6%.

Η ιαπωνική βιομηχανική παραγωγή τον Απρίλιο αυξήθηκε κατά 0,3% από τον Μάρτιο, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις για υποχώρηση 1,5%, παρά τις μειωμένες εξαγωγές και τον αντίκτυπο των τελευταίων σεισμών, σύμφωνα με το Reuters.

Οι δαπάνες των νοικοκυριών υποχώρησαν τον Απρίλιο κατά 0,4% σε ετήσια βάση, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, αλλά και πάλι κινήθηκαν καλύτερα του αναμενόμενου, προσφέροντας στον πρωθυπουργό Shinzo Abe άλλον έναν λόγο για να καθυστερήσει την αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων που είναι προγραμματισμένη για το επόμενο έτος. Η ανεργία παρέμεινε σταθερή στο 3,2%. Τέλος, η παραγωγή αυτοκινήτων, φορτηγών και λεωφορείων στην Ιαπωνία υποχώρησε 9,7% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, σύμφωνα με την ιαπωνική ένωση κατασκευαστών αυτοκινήτων. Η παραγωγή οχημάτων υποχώρησε στα 643.901 οχήματα τον Απρίλιο από τα 713.240 οχήματα στον αντίστοιχο μήνα του προηγουμένου έτους.

Μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, η ισοτιμία δολαρίου/γεν υποχώρησε στα 110,77 από 111.

Την ίδια ώρα, επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Νέα Ζηλανδία σημείωσε άνοδο τον Μάιο, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της ANZ για το επιχειρηματικό outlook. Το 11,3% των ερωτηθέντων στην έρευνα ανέμενε ότι οι επιχειρηματικές συνθήκες θα βελτιωθούν στους επόμενους 12 μήνες, υψηλότερα από το 6,2% τον Απρίλιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα