Σε θετικό έδαφος για ακόμη μια συνεδρίαση οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν και την Τετάρτη τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το ενδιαφέρον των επενδυτών να παραμένει επικεντρωμένο στη ροή των εταιρικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 διευρύνθηκε σε ποσοστό 0,28% στις 444 μονάδες. Οι περισσότεροι επιμέρους κλάδοι κατέγραψαν κέρδη, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τις εταιρείες λιανικής να ξεχωρίζουν.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο κατά 0,51% στις 15.229 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 0,69% φτάνοντας τις 7.034 μονάδες

και ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε ελαφρά κατά 0,11% στις 7.401 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο κέρδισε 0,13% στις 28.433 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 9.283 αυξημένος κατά 0,52%.

Τα νέα στοιχεία από το μέτωπο των λιανικών πωλήσεων ήρθαν να επιβεβαιώσουν για μια ακόμη φορά την πίεση που δέχονται οι καταναλωτές από τα υψηλά επιτόκια, την αναιμική ανάπτυξη και την εκτόξευση του κόστους της ζωής. Αν και αυτό θα συμβάλει στη διατήρηση της στάσης αναμονής που υιοθέτησε η ΕΚΤ θέλοντας να αποτιμήσει τις συνέπειες από την μέχρι τώρα περιοριστική νομισματική πολιτική.

Σύμφωνα με την Eurostat, η κάμψη του δείκτη λιανικών πωλήσεων σε ποσοστό 0,3% σε μηνιαία βάση ήταν ελαφρά μεγαλύτερη του 0,2% που περίμεναν οι αναλυτές, με αποτέλεσμα σε ετήσια βάση η πτώση του δείκτη να φτάσει το 2,9%.

Δεν είναι τυχαίο ότι και η έκθεση που δημοσίευσε η ΕΚΤ με επίκεντρο τις προσδοκίες των καταναλωτών έδειξε πως οι καταναλωτές περιμένουν περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού και πτώση των δαπανών.

Συγκεκριμένα, το Consumer Expectations Survey της ΕΚΤ έδειξε πως οι καταναλωτές περιμένουν ότι ο πληθωρισμός θα βρεθεί στο 4% τους επόμενους 12 μήνες, από το 3,5% που προέβλεπαν τον περασμένο μήνα, ενώ οι προσδοκίες για το ρυθμό ανάπτυξης των καταναλωτικών δαπανών μειώθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα το Σεπτέμβριο.

Όπως προειδοποίησε από την πλευρά του και ο κορυφαίος οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, μιλώντας σε συνέδριο στη Ρήγα, δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού με αφορμή την πρόσφατη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού κι αυτό διότι αυτή αποδόθηκε κυρίως στην αντιστροφή του ράλι των ενεργειακών τιμών που δεν είναι ουσιαστικά βέβαιο ότι θα συντηρηθεί.

Πάντως, για την ώρα τα μαντάτα είναι ελπιδοφόρα χάρη και στην συνεχιζόμενη υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών. Οι τιμές του μαύρου χρυσού έκαναν νέα βουτιά σήμερα, άνω του 2%, στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και τρεις μήνες.

To Brent έπεσε κάτω και από το όριο των 80 δολαρίων το βαρέλι, στα 79,75, με πτώση 2,28%, ενώ και το αμερικανικό WTI έχασε 2,38% στα 75,57 δολάρια.

Σε πτωτική τροχιά παραμένει και ο χρυσός, καθώς τα χειρότερα σενάρια από τον πόλεμο στο Ισραήλ και την πιθανότητα ευρύτερης ανάφλεξης δεν επαληθεύονται. Το πολύτιμο μέταλλο υποχώρησε και σήμερα κατά 0,63% στα 1.961 δολάρια.

Στις αγορές συναλλάγματος o δείκτης δολαρίου χάνει ελαφρά έδαφος σε ποσοστό 0,04% στο 105,50 και το ευρώ ενισχύεται 0,07% με την ισοτιμία να κινείται στο 1,0707.

Διαβάστε ακόμη

ΤτΕ: Σε καλύτερη θέση οι ελληνικές τράπεζες – Οι τέσσερις κίνδυνοι που επιμένουν 

Mytilineos: Σημαντική αύξηση στην τιμή – στόχο από την Piraeus Securities, περιθώριο ανόδου 30% 

Κομισιόν: Πράσινο φως για ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Ουκρανία και Μολδαβία – Eκτός κάδρου η Τουρκία 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα