Σε... προεκλογικό κλίμα η τελική «μάχη» για τον προϋπολογισμό

Του Χρήστου Μπόκα

Με αντιπολιτευτική τακτική και παροχολογία εμφανίζονται οι υπουργοί στην τελική μάχη για τον κρατικό προϋπολογισμό που διεξάγεται σε ένα ρευστό περιβάλλον λόγω της ανοικτής αξιολόγησης της ορθάνοικτης απειλής νέων μέτρων, εντείνοντας το κλίμα που προσομοιάζει σε πρώιμη προεκλογική περίοδο.

Τα κυβερνητικά στελέχη παράλληλα με το αφήγημα επιτυχίας που εξυφαίνουν με αφορμή την απόφαση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του χρέους και τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για την διανομή του μερίσματος επαναφέρουν

στην φαρέτρα τους την ρητορική που χρησιμοποιούσαν πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου με την οποία επιχειρούν να ταυτίσουν την ΝΔ με το ΔΝΤ και τις «εκβιαστικές απαιτήσεις» για λήψη νέων μέτρων.

«Μας λέτε ότι καταργήσατε το ΕΚΑΣ και σήμερα παρέχουμε επίδομα 4,7 φορές πάνω από αυτό που καταργήθηκε» υποστήριξε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής. Βέβαια, το μέρισμα που διανέμεται αποτελεί ένα μικρό ποσοστό από το κόστος που προκάλεσαν μια σειρά δημοσιονομικών μέτρων μεταξύ, ενώ το επίδομα καταβάλλεται εφάπαξ την ώρα που η χορήγηση του ΕΚΑΣ ήταν μηνιαία.

Νωρίτερα ο κ. Νίκος Παππάς κάλεσε τους πολίτες να σκεφτούν εάν η οικονομική τους θέση είναι καλύτερη σήμερα σε σχέση με την περίοδο πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015. «Είναι η καλύτερη στιγμή να σκεφτεί ο λαός τι θα είχε επισυμβεί αν δεν είχε έλθει η πολιτική αλλαγή τον Ιανουάριο. Θα είχαμε την απόφαση του eurogroup για το χρέος όταν η τότε θέση εκείνης της κυβέρνησης ήταν πως το χρέος ήταν βιώσιμο;» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής για να προσθέσει «Το επιτυχές αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης έγινε λόγω πολύ καλής πολιτικής διπλωματίας. Να αναρωτηθεί ο κόσμος εάν η εφάπαξ 13η σύνταξη θα καταβάλλονταν;
Θα υπήρχε μήπως πρόγραμμα που οδηγεί σε ανάπτυξη;». Παράλληλα, ο κ. Παππάς επιχείρησε να ενισχύσει την τακτική της κυβέρνησης που αποσκοπεί στην ταύτιση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τις ακραίες απαιτήσεις των δανειστών.

Συγκεκριμένα κάλεσε την ΝΔ να απαντήσει εάν συντάσσεται με τις θέσεις της κυβέρνησης για επαναφορά συλλογικών συμβάσεων αναφορικά με τα εργασιακά και μη λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων ή – πρόσθεσε – «ισχύει αυτό που είπε ο αντιπρόεδρός της ότι θα κάνουν όσα ζητάει ο Σόιμπλε και άλλα τόσα».

«Προξενεί εντύπωση να ακούς της αξιωματική αντιπολίτευση να μιλά για φοροεπιβάρυνση όταν δρομολογούσαν συμφωνία με 20 δις ευρώ περισσότερα μέτρα» είπε σε άλλο σημείο ο υπουργός για να σημειώσει «Μας κατηγορούν ότι δεν είναι ρεαλιστικοί οι στόχοι 3,5% πλεονάσματος όταν προωθούσαν 4,5% πλεονάσματα».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η οικονομία επέστρεψε στην ανάπτυξη, πως η ανεργία μειώθηκε και πως ο νέος προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο.

Το προεκλογικό κλίμα που επιχειρεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση υπονόησε και ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης. Ο γραμματέας της ΝΔ σχολίασε πως «είναι πανικόβλητος ο κ. Τσίπρας, γι αυτό και επιδόθηκε σε προεκλογική δωροδοκία. Ξεχνώντας όμως ότι αυτός έκοψε τις συντάξεις και το ΕΚΑΣ. Έκοψε τις άλλες 12 συντάξεις για να δώσει δήθεν την 13ης».

«Είστε ό,τι πιο ταξικό έχει περάσει από την χώρα» είπε σε άλλο σημείο και πρόσθεσε απευθυνόμενος προς τους παριστάμενους υπουργούς «να φύγει άμεσα ο πρωθυπουργός. Να φύγετε άμεσα και μαζί να πάρετε την μιζέρια που φέρατε στους Έλληνες».

«Μας πάει χρόνια πίσω ο προϋπολογισμός. Αυξάνει την φορολογία, στραγγαλίζει τους αγρότες, καταστρέφει τους ελεύθερους επαγγελματίες» είπε σχετικά με τον προϋπολογισμό ο ίδιος για να προσθέσει «πανηγυρίζετε για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που δεν οδηγούν σε ονομαστική μείωση του χρέους. Θα οφείλουμε όσα οφείλαμε. Σε αντιστάθμισμα με αυτό δεσμευτήκατε να διατηρήσετε το πλεόνασμα όχι στο 2% αλλά στο 3,5% μεσοπρόθεσμα που σημαίνει 3,5 δισ. ευρώ νέα μέτρα κάθε χρόνο. Υποτάσσεστε άνευ όρων στις απαιτήσεις των θεσμών»

Keywords
Τυχαία Θέματα