Σε εξέλιξη το κύμα συγχωνεύσεων του τραπεζικού κλάδου στη Μέση Ανατολή

Η ισλαμική τράπεζα PJSC του Ντουμπάι, το μεγαλύτερο ισλαμικό πιστωτικό ίδρυμα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σκέφτεται να εξαγοράσει τη μικρότερη τράπεζα Noor Bank PJSC, όπως είπαν πηγές με γνώση των σχετικών συνομιλιών.

Η τράπεζα διεξήγαγε προκαταρκτικές συζητήσεις με τους μετόχους της Noor Bank η οποία επίσης έχει την έδρα της στο Ντουμπάι, αποκάλυψαν οι

ίδιες πηγές, ζητώντας να μην εντοπιστούν επειδή οι πληροφορίες είναι ιδιωτικές. Οι συζητήσεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και μπορεί να μην οδηγήσουν σε συμφωνία. Η εξαγορά θα δημιουργήσει μια τράπεζα με περιουσιακά στοιχεία 275 δισεκατομμυρίων dirhams (75 δισεκατομμυρίων δολαρίων).

Ο κλάδος των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στη Μέση Ανατολή χαρακτηρίζεται από ένα κύμα ενοποιήσεων, καθώς οι τράπεζες αναζητούν τρόπους βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και ενίσχυσης των κεφαλαίων τους εν μέσω της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης. Το Αμπού Ντάμπι βρίσκεται στη διαδικασία συγχώνευσης τριών από τις τράπεζες του, αφού προηγουμένως είδε να συγχωνεύονται δύο από τα μεγαλύτερα πιστωτικά του ιδρύματα το 2017. Οι τράπεζες στη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν διεξάγουν επίσης συνομιλίες για πιθανή συγχώνευση.

Η Investment Corp. του Ντουμπάι, η κυριότερη κρατική εταιρεία χαρτοφυλακίου του εμιράτου, είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Dubai Islamic Bank με ποσοστό συμμετοχής 28%. Είναι επίσης ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην Noor Bank, μιας τράπεζας που ιδρύθηκε το 2008. Η Dubai Islamic Bank είχε περιουσιακά στοιχεία 224 δισεκατομμυρίων dirhams στα τέλη του 2018 σε σύγκριση με τα 51 δισεκατομμύρια dirhams της Noor Bank, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Keywords
Τυχαία Θέματα