Η «φιέστα» Ερντογάν για το αποτυχημένο πραξικόπημα

Πάνω από ένα εκατομμυριο Τούρκοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερβτογάν και συγκεντρώθηκε στην περιοχή Γενίκαπι στην Κωνσταντινούπολη λαμβάνοντας μέρος στη φιέστα που διοργανώνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «υπέρ της δημοκρατίας και των πεσόντων μαρτύρων» μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια. Δεκατρείς χιλιάδες (13.000) άνθρωποι, ανάμεσα τους και χιλιάδες αστυνομικοί, έχουν επιφορτιστεί με την ασφάλεια και την ομαλή διοργάνωση της συγκέντρωσης. Σε ετοιμότητα βρίσκονται, επίσης, ελικόπτερα, ασθενοφόρα

και 700 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό για να παρέμβουν αν χρειαστεί.

Η πλειονότητα των συγκεντρωμένων είναι υποστηρικτές του Ερντογάν, με ορισμένους να κρατούν banner με συνθήματα όπως «Είσαι δώρο από τον Θεό, Ερντογάν», ή «Διέταξέ μας να πεθάνουμε και θα το κάνουμε».

Εκτός από τον Ερντογάν, στη συγκέντρωση αναμένεται να εκφωνήσουν λόγο ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπενάλι Γιλντιρίμ καθώς και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αλλά και ο ηγέτης των εθνικιστών Ντεβλέντ Μπαχτσελί.

Ο Ερντογάν έχει ορκιστεί να απαλλάξει την Τουρκία από το δίκτυο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ κληρικού Φετουλά Γκιουλέν, τον οποίον κατηγορεί για ενορχήστρωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος. Ήδη δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν απολυθεί, συλληφθεί ή τεθεί υπό έρευνα μετά το πραξικόπημα –μεταξύ των οποίων στρατιώτες, αστυνομικοί, δικαστές, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι, γιατροί και δημόσιοι υπάλληλοι- προκαλώντας ανησυχία στους συμμάχους της Δύσης ότι ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται τα γεγονότα για να ενισχύσει τις εξουσίες του.

Keywords
Τυχαία Θέματα