Σε χαμηλό 31 ετών υποχωρεί η στερλίνα εν μέσω νέας αβεβαιότητας για το Brexit

Επαναπροσέγγισε τα χαμηλά 31 ετών η στερλίνα έναντι του δολαρίου τη Δευτέρ, μετά τα αδύναμα στοιχεία PMI για τη Βρετανία, τα οποία αναζωπυρώνουν τις ανησυχίες και την αβεβαιότητα για τη μετά – Brexit εποχή.

Η στερλίνα υποχώρησε στο 1,3115 έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Ο σύνθετος δείκτης PMI υποχώρησε στις 52,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα από τις 53,5 μονάδες τον Μάιο. Οι αναλυτές περίμεναν άνοδο του δείκτη στις 52,5 μονάδες τον Ιούνιο.

Παρά την ανάπτυξη στον τομέα των υπηρεσιών,

η Markit τονίζει ότι η συνολική ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο έχει επιβραδυνθεί σε νέο χαμηλό από το α' τρίμηνο του 2013.

Οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί για τις συνέπειες του Brexit στη χώρα και την οικονομία γενικότερα. «Υπάρχει έντονη νευρικότητα στην αγορά συναλλάγματος και συγκεκριμένα στη στερλίνα» σχολιάζει ο Thu Lan Nguyen, αναλυτής της αγοράς στην Commerzbank AG.

Στο επίκεντρο της αγοράς συναλλάγματος σήμερα βρίσκεται και η απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να μειώσει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις της έναντι των βρετανικών τραπεζών. Πιο συγκεκριμένα, η επιτροπή νομισματικής πολιτικής υπό τον διοικητή της ΒοΕ, Μάρκ Κάρνεϊ, μείωσε το μαξιλάρι κεφαλαιακής επάρκειας στο μηδέν από 0,5% για τα assets σταθμισμένου ρίσκου, κίνηση, που, όπως ανέφερε, θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η δυνατότητα δανεισμού των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων κατά 150 δισ. στερλίνες. Οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι θα παραμείνει σε μηδενικά επίπεδα μέχρι τουλάχιστον τον Ιούνιο του 2017. Παράλληλα, ο Κάρνεϊ ανακοίνωσε ότι θα λάβει οποιοδήποτε άλλο μέτρο χρειαστεί για να επαναφέρει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα που κλυδωνίζεται μετά την απόφαση – σοκ των Βρετανών να ψηφίσουν την έξοδο της χώρας από την ΕΕ κατά το δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων του Bloomberg, η βρετανική οικονομία θα βρεθεί σύντομα σε ύφεση, ενώ και ο ίδιος ο κεντρικός τραπεζίτης έχει δηλώσει ότι οι προοπτικές ανάπτυξης για την οικονομία έχουν επιδεινωθεί.

«Η αποδυνάμωση της στερλίνας αντανακλά τις ολοένα και αυξανόμενες ανησυχίες ότι επέρχεται μια ισχυρή επιβράδυνση στη βρετανική οικονομία» σημειώνει ο Lee Hardman, αναλυτής στην αγορά συναλλάγματος για την Bank of Tokyo-Mitsubish UFJ Ltd.

Keywords
Τυχαία Θέματα