Σε χαμηλό 2 μηνών η κινεζική αγορά - Επανάληψη του sell off του Ιανουαρίου φοβούνται οι αναλυτές

Με απώλειες έκλεισαν τα ασιατικά χρηματιστήρια την Τετάρτη, με τα κινεζικά χρηματιστήρια να καταγράφουν την μεγαλύτερη πτώση.

Στην Κίνα οι μετοχές υποχώρησαν σε χαμηλό δύο μηνών, οδηγώντας ανοδικά τον δείκτη μεταβλητότητας, ο οποίος είχε πέσει σε χαμηλό έτους.

Ο Shanghai υποχώρησε έως και 4,5% ενδοσυνεδριακά, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τις 29 Φεβρουαρίου, με τις μετοχές τεχνολογίας και καταναλωτικών ειδών να καταγράφουν τη μεγαλύτερη πτώση. Περίπου 73 μετοχές υποχωρούσαν για κάθε μία που ενισχυόταν, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο Shanghai υποχώρησε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 3.000 μονάδων για πρώτη φορά από τις 8 Απριλίου.

Στον Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng Enterprises υποχώρησε από τα υψηλά τριών μηνών καθώς οι δεικτοβαρείς China Telecom Corp. και China Shenhua Energy Co. υποχώρησαν πάνω από 4%.

Οι δείκτες περιόρισαν στο κλείσιμο τις απώλειες.

Ο όγκος συναλλαγών ήταν σήμερα κατά 21% υψηλότερος από τον κινητό μέσο όρο 30 ημερών.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις κινεζικές μετοχές είναι μειωμένο, καθώς φθίνει το ριμπάουντ που ξεκίνησε στις 12 Μαρτίου, εν μέσω μάλιστα, σταθεροποίησης της κινεζικής οικονομίας και των μακροοικονομικών της, εξελίξεις που σημαίνουν ότι οι Αρχές δεν θα προχωρήσουν άμεσα σε νέα μέτρα χαλάρωσης.

Στο πρωινό της σχόλιο η Nomura συμβουλεύει τους επενδυτές να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από την κινεζική αγορά.

«Πλησιάζουμε το σημείο που τα πράγματα θα φτάσουν στο ανώτατο σημείο για το πρώτο μισό του 2016. Η κινεζική ανάπτυξη σταθεροποιείται, το ίδιο και το ρέμνιμπι και η ισοτιμία με το δολάριο, αλλά και οι εκροές κεφαλαίου. Στο μεταξύ, ο κίνδυνος χρεοκοπίας για ιδιωτικές και κρατικές εταιρείες αυξάνεται» υποστηρίζει.

Σύμφωνα με τον Wei Wei, αναλυτή της Huaxi Securities Co., η σημερινή πτώση αυξάνει τις ανησυχίες για μια επανάληψη του sell off του Ιανουαρίου.

«Ο φόβος για μια επανάληψη είναι υπαρκτός. Δεν έχουμε δει κάτι συγκεκριμένο που να αιτιολογεί την πτώση και είναι περίεργο που η αγορά υποχωρεί τόσο πολύ, τόσο γρήγορα» υποστηρίζει.

Στην υπόλοιπη Ασία, οι ιαπωνικές μετοχές διεύρυναν τα κέρδη οριακά, χάρη στο αδύναμο γεν και παρά την «βουτιά» στις εξαγωγές τον Μάρτιο.

Οι εξαγωγικές μετοχές κινήθηκαν με μεικτά πρόσημα. Η Toyota έκλεισε με οριακή πτώση 0,04%, η Nissan με άνοδο 0,63%, η Honda με πτώση 0,03% και η Sony με άνοδο 3,42%.

Στην Νότιο Κορέα, ο δείκτης διέγραψε τα πρωινά κέρδη, κλείνοντας οριακά χαμηλότερα. Ανοδικά έκλεισε και ο αυστραλιανός δείκτης χάρη στην ανάκαμψη των μετοχών πρώτων υλών.

Το πετρέλαιο ενισχύθηκε στη Wall Street αλλά στις ασιατικές αγορές υποχώρησε. Το προθεσμιακό συμβόλαιο του Brent υποχώρησε κατά 1,95% στα 43,17 δολάρια, ενώ το προθεσμιακό συμβόλαιο του αμερικανικού αργού υποχώρησε κατά 2,41% στα 40,09 δολάρια.

Οι ενεργειακές μετοχές κινήθηκαν με μεικτά πρόσημα, με τη Santos να ενισχύεται κατά 3%, την Woodside Petroleum να υποχωρεί κατά 1,19%, την Inpex να ενισχύεται κατά 2,82% και την Sinopec να υποχωρεί κατά 4,5%.

Στην Αυστραλία, ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,32%.

Στις μετοχές πρώτων υλών, η Rio Tinto ενισχύθηκε κατά 3,77%, η Fortescue ενισχύθηκε κατά 7% και η BHP Billiton ενισχύθηκε κατά 3,71%.

Ο χρυσός κινήθηκε επίσης ανοδικά 0,11% στα 1.251,5 δολάρια ο τόνος, λαμβάνοντας ώθηση από το αδύναμο δολάριο.

Τα βασικά μέταλλα στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου, κινήθηκαν κυρίως ανοδικά. Ο χαλκός τριμήνου έκλεισε με άνοδο 2,3%, το αλουμίνιο με άνοδο 1,1% και ο ψευδάργυρος κατά 2,3%.

Keywords
Τυχαία Θέματα