Σε χαμηλό 16 μηνών η ελληνική μεταποίηση

Ο ελληνικός κατασκευαστικός κλάδος υπέστη τις συνέπειες της αδυναμίας της οικονομίας που συνεχίζεται καθώς οι συνομιλίες της κυβέρνησης με τους δανειστές δεν καρποφορούν, ενώ παράλληλα, αρνητικό αντίκτυπο στον τομέα της μεταποίησης φαίνεται πως είχε και το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που σάρωσε τη χώρα από τις πρώτες ημέρες του έτους, με αποτέλεσα να επηρεαστούν τα επίπεδα παραγωγής, τα οποία συρρικνώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα 16 μηνών.

Πιο αναλυτικά, ο ελληνικός δείκτης PMI μεταποίησης υποχώρησε τον Ιανουάριο στο 46,6 από 49,3

τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της IHS Markit. Αυτή η τιμή ήταν η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί σε διάστημα 16 μηνών (τον Σεπτέμβρη του 2015, την εποχή δηλαδή που ο Αλέξης Τσίπρας επανεξελέγη μετά τη συμφωνία του καλοκαιριού που ήταν ακόμα σκληρότερη των μέτρων που ο ελληνικός απέρριψε στο δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015) και η ασθενέστερη σε σύγκριση με την καταγεγραμμένη μέση τιμή στην ιστορία της έρευνας (49,4 μονάδες).

Η ύφεση, η οποία ήταν αποτέλεσμα έντονης μείωσης τόσο της παραγωγής όσο και των νέων παραγγελιών, ώθησε τις εταιρείες σε περαιτέρω μείωση του αριθμού των εργαζομένων. Σε ό,τι αφορά τις τιμές, η αύξηση του κόστους εισροών επιταχύνθηκε καταγράφοντας υψηλό 70 μηνών, ωστόσο οι εταιρείες μείωσαν τις τιμές πώλησης.
Τα επίπεδα νέων παραγγελιών εξακολούθησαν να υποχωρούν στον μεταποιητικό τομέα της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου. Στην πραγματικότητα, ο ρυθμός συρρίκνωσης επιταχύνθηκε σε σύγκριση με το τέλος του 2016 στον ταχύτερο που έχει καταγραφεί από τον Σεπτέμβριο του 2015.

Οι εταιρείες κατέγραψαν σημαντική μείωση των νέων εργασιών από το εξωτερικό, για πέμπτο συνεχή μήνα. Σε αντιστοιχία με την τάση που επικρατεί ως προς τις νέες εργασίες, οι Έλληνες παραγωγοί αγαθών περιόρισαν τα επίπεδα παραγωγής στο ξεκίνημα του 2017, καθώς ορισμένες εταιρείες επεσήμαναν τις πυκνές χιονοπτώσεις ως τον κύριο παράγοντα που οδήγησε στη μείωση.

Ο ρυθμός συρρίκνωσης ήταν σημαντικός και επιταχύνθηκε στον ταχύτερο που έχει καταγραφεί σε διάστημα 16 μηνών.

Εν τω μεταξύ και τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων υποχώρησαν περαιτέρω. Έχοντας να αντιμετωπίσουν μειωμένους όγκους νέων εργασιών, οι Έλληνες παραγωγοί αγαθών εξακολούθησαν να μειώνουν τις αδιεκπεραίωτες εργασίες τους, επεκτείνοντας την τρέχουσα τάση, η οποία παρατηρήθηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2008.

Κατά συνέπεια, οι εταιρείες περιόρισαν περαιτέρω τα επίπεδα στελέχωσης, συνδέοντας την υποχώρηση αυτή με τις προσπάθειες μείωσης κόστους. Οι επιχειρήσεις παρέμειναν αισιόδοξες ως προς τις προοπτικές σχετικά με τα επίπεδα παραγωγής μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Παρόλ' αυτά, τα επίπεδα αισιοδοξίας ήταν τα ασθενέστερα που έχουν καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2015.

Τα τελευταία στοιχεία της έρευνας υπέδειξαν περαιτέρω σημαντική αύξηση του κόστους εισροών την οποία κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι Έλληνες παραγωγοί, ενώ ο ρυθμός αύξησης επιταχύνθηκε καταγράφοντας υψηλό 70 μηνών.

Keywords
Τυχαία Θέματα