Σε αρνητικό πρόσημο η Ευρώπη - Φόβοι για διάχυση της τουρκικής κρίσης

Η νέα εβδομάδα ξεκινά με απώλειες για τις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα στις εμπορικές αναταράξεις, αλλά και στην ατέρμονη – όπως όλα δείχνουν – πτώση της τουρκικής λίρας.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 καταγράφει πτώση 0,53% στις 383,80 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,65% γερμανικός Dax υποχωρεί κατά 0,76%, ο γαλλικός CAC σημειώνει απώλειες της τάξης του 0,49%.

Στην περιφέρεια,

ο ισπανικός IBEX χάνει 0,91% και ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,88%.

Οι επενδυτές εστιάζουν στην Τουρκία, με τη λίρα να φτάνει νωρίς το πρωί στο χαμηλό ιστορικό ρεκόρ των 7,24 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ .

Στο μεταξύ, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τους πανικόβλητους πολίτες και επενδυτές, το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την εφαρμογή οικονομικού σχεδίου δράσης, ενώ αμέσως μετά η κεντρική τράπεζα της χώρας διαβεβαίωσε ότι θα λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Η εποπτική αρχή τραπεζών ανακοίνωσε τον περιορισμό των swaps. Αυτός είχε ως αποτέλεσμα η λίρα να ανακάμψει μαζεύοντας μέρος των απωλειών, κοντά στα 6,5 δολάρια, ωστόσο αργότερα άρχισε να κατρακυλά ξανά σημειώνοντας απώλειες 7,65% στα 6,89 δολάρια.

Νωρίτερα ο τουρκικός δείκτης ISE100 σημείωνε απώλειες κοντά στο 4%.

Και στην Ασία, οι αγορές συμπαρασύρθηκαν από την Τουρκίαμε τον διευρυμένο MSCI να χάνει πάνω από 1,3%. Ισχυρές απώλειες σχεδόν κατά 2% σημειώθηκαν στο χρηματιστήριο του Τόκιο.

Πίσω στην Ευρώπη, σήμερα αναμένεται να επανεκκινήσει ο διάλογος μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ για το Brexit. Η Βρετανία πρέπει να αποχωρήσει από την ΕΕ μέχρι τον Μάρτιο του 2019, ωστόσο δεν έχουν ακόμα συμφωνηθεί οι οικονομικοί όροι της αποχώρησης ή το ποιες θα είναι οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Keywords
Τυχαία Θέματα