Σε Αποτελμάτωση το Εξαγωγικό Εμπόριο της Χώρας

Toυ Γιώργου Βάμβουκα

Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ)

Πριν μερικές μέρες (18.9.2013), η Τράπεζα της Ελλάδος δημοσίευσε τα στοιχεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της περιόδου Ιανουαρίου-Ιουλίου 2013. Την περίοδο αυτή τα ελλείμματα του εμπορικού ισοζυγίου και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, διαμορφώθηκαν αντίστοιχα σε -9,78 και -0,16 δις

ευρώ. Ως γνωστόν, την περίοδο 2008-2012 τα ελλείμματα του εμπορικού ισοζυγίου και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, από -44,0 και -34,8 μειώθηκαν σε -19,6 και -5,6 δις ευρώ.

Η συρρίκνωση των ελλειμμάτων του εμπορικού ισοζυγίου και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, αποδίδεται από το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, στην άνοδο των εξαγωγών και την αύξηση της εισροής τουριστικού συναλλάγματος. Μέγα ψέμα! Απώτερη επιδίωξη της κυβέρνησης, είναι η καλλιέργεια τεχνικού κλίματος ευφορίας. Τα στελέχη του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου, ισχυρίζονται ότι από την άνοιξη του 2013, η μακροοικονομική κατάσταση της εθνικής μας οικονομίας, παρουσιάζει σταδιακή βελτίωση και το 2014 αναμένεται θετικός ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης γύρω στο 1%. Κύριος μοχλός της οικονομικής ανάκαμψης, αναμένεται να είναι η άνοδος της τουριστικής δραστηριότητας.

Ως γνωστόν, σε επτά περίπου μήνες θα διεξαχθούν οι δημοτικές εκλογές, οι ευρωεκλογές και ίσως οι εθνικές εκλογές. Η κυβέρνηση με ψευτοεπιχειρήματα παραπλανά τους πολίτες. Ειδικότερα:

1) Η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, αποδίδεται αποκλειστικά στην βαθύτατη ύφεση που διέρχεται η ελληνική οικονομία μετά το 2008. Την περίοδο 2008-2012, οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών από 80,8 ελαττώθηκαν σε 54,0 δις ευρώ. Η εντυπωσιακή πτώση του εισαγωγικού εμπορίου, οφείλεται στην φοβερή μείωση της εγχώριας καταναλωτικής και επενδυτικής δαπάνης, λόγω της δραματικής ύφεσης που πλήττει το οικονομικό μας σύστημα. Γνωστό είναι ότι οι εισαγωγές ικανοποιούν το μεγαλύτερο ποσοστό της εγχώριας καταναλωτικής και επενδυτικής ζήτησης. Οι ψευδολόγοι σίγουρα γνωρίζουν ότι η σμίκρυνση των ελλειμμάτων του εμπορικού ισοζυγίου και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, είναι το αποτέλεσμα της φοβερής μείωσης των εισαγωγών σε αγαθά και υπηρεσίες. Το 2013 τα ελλείμματα στο εμπορικό ισοζύγιο και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, εκτιμώνται σε -17,0 και -3,5 δις ευρώ, αντίστοιχα.

2) Το Υπουργείου Οικονομικών διαδίδει ότι κατά τη διάρκεια του 2013, η βελτίωση της εικόνας του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, αποδίδεται στην άνοδο στις εξαγωγές προϊόντων και στην αύξηση του τουριστικού συναλλάγματος. Ωστόσο, η σημαντική πτώση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2013 και η διαμόρφωσή του σε -0,16 δις ευρώ, οφείλεται στην μεγάλη άνοδο της εισροής κεφαλαίων από τα διάφορα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Την περίοδο αυτή στη χώρα μας εισέρρευσαν 8,1 δις ευρώ από την ΕΕ. Εν τούτοις, η εισροή αυτή χαρακτηρίζεται συγκυριακή και γι’ αυτό συνέβαλε στην πρόσκαιρη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

3) Οι «τεχνοκράτες» του Υπουργείου Οικονομικών, ψευδολογούν λέγοντας ότι κατά τη διάρκεια του 2013, οι εξαγωγές εμφανίζουν μεγάλη αύξηση. Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2012/2013, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (τουρισμός, ναυτιλία, κ.ά.), χωρίς τα καύσιμα, από 22,9 σημείωσαν ανεπαίσθητη μείωση σε 22,8 δις ευρώ, πιστοποιώντας έτσι τη στασιμότητα των εξαγωγικού μας εμπορίου κατά τη διάρκεια του 2013. Χαρακτηριστική είναι η διαπίστωση της ΕΛΣΤΑΤ ότι την περίοδο αυτή, οι εξαγωγές προϊόντων άνευ των πετρελαιοειδών παρουσίασαν μείωση της τάξης του -2,6%.

4) Ο κ. Στουρνάρας και το επιτελείο του, δίνουν την εντύπωση ότι παραγνωρίζουν πως η εσωτερική υποτίμηση του ευρώ, λόγω της τρομακτικής συρρίκνωσης του πραγματικού εισοδήματος των εργαζομένων μετά το 2010 τουλάχιστον κατά -30%, όχι μόνο δεν συνέβαλε στην άνοδο των ελληνικών εξαγωγών, αλλά υπήρξε ένας από τους κυριότερους παράγοντες, που συνετέλεσε στις δραματικές διαστάσεις της οικονομικής κρίσης. Η αλήθεια των αριθμών είναι αδιαμφισβήτητη. Την περίοδο 2008-2012, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών από 53,9 ελαττώθηκαν σε 49,1 δις ευρώ και προβλέπονται σε 49,5 δις ευρώ το 2013. Η άνοδος στις εισροές τουριστικού συναλλάγματος, αντισταθμίζεται από την πτώση του ναυτιλιακού συναλλάγματος, με συνεπακόλουθη την παρατηρούμενη αποτελμάτωση των εξαγωγών κατά τη διάρκεια του 2013. Η εμφανής κάμψη του εξαγωγικού μας εμπορίου μετά το 2008, αντικατοπτρίζει το χαμηλό επίπεδο ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και επιβεβαιώνει την αδυναμία της χώρας να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά.

Τα ψευδολογήματα περί δήθεν βελτίωσης της μακροοικονομικής κατάστασης της εθνικής οικονομίας, είναι καιροσκοπικού χαρακτήρα και αποσκοπούν στον αποπροσανατολισμό του ελληνικού λαού, λόγω επερχόμενων πολλαπλών εκλογών. Απώτερη επιδίωξη της ανάλυσής μας είναι η αντικειμενική και καλοπροαίρετη κριτική. Κριτική όμως που θα βασίζεται, σε πειστικά επιχειρήματα και τεκμηριωμένο επιστημονικό λόγο.

Blogger Γιώργος Βάμβουκας
Keywords
Τυχαία Θέματα