Σε αναζήτηση τρόπων για την αύξηση των επενδύσεων Τσίπρας – Τζεντιλόνι

Το θέμα των επενδύσεων βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι στο πλαίσιο της διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας – Ιταλίας στην Κέρκυρα, όπου υπεγράφη και η μεταβίβαση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην ιταλική FS Group.

«Η

χώρα βγαίνει από την κρίση και χρειάζεται να ενισχυθεί η ανάπτυξη με ξένες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη Τύπου. «Αυτές τις επενδύσεις θέλουμε να τις πολλαπλασιάσουμε», συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας εκφράζοντας την πρόθεσή του να μην υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά και «να μην αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο συνέργειες χωρών του Βορρά και του Νότου».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως βάση τη συμφωνία για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την επίτευξη και άλλων ιταλικών επενδύσεων στη χώρα μας υπογραμμίζοντας πως υπάρχει ήδη ιταλικό ενδιαφέρον στο χώρο της ενέργειας μέσω του TAP αλλά και ενός φιλόδοξου project ΑΠΕ. «Διερευνήσαμε και άλλους τομείς πιθανής συνεργασίας και επενδύσεων στην υψηλή τεχνολογία, τις υποδομές και τον τουρισμό», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

Όπως σημείωσε εξάλλου η Ιταλία αποτελεί το μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ελλάδας με ετήσιες συναλλαγές που φθάνουν τα 6 δισ ευρώ και πρόθεση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων.

Π. Τζεντιλόνι: Πρέπει να πολλαπλασιάσουμε τις επενδύσεις

Απ' την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, μεταξύ άλλων στον οικονομικό τομέα και κυρίως στον τομέα των επενδύσεων.

«Η σχέση μας πρέπει να βελτιωθεί περαιτέρω κυρίως στον τομέα των επενδύσεων» σημείωσε και πρόσθεσε: «Πρέπει να πολλαπλασιάσουμε τις επενδύσεις, είναι η καλύτερη στιγμή για το πράξουμε, το οικονομικό κλίμα αλλάζει προς το καλύτερο».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Τζεντιλόνι είπε ότι η σημερινή μέρα φέρνει πολύ ευχάριστα νέα, την υπογραφή μεταξύ της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της Ferrovie Dello Stato.

Αναφερόμενος στο οικονομικό πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, ο Ιταλός πρωθυπουργός εκτίμησε πως το κλίμα είναι πολύ πιο ευνοϊκό προκειμένου να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα με αποτελεσματικό τρόπο και τόνισε ότι η Ιταλία θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει την Ελλάδα, γιατί, όπως είπε, η προσπάθειά της έχει αποδώσει και θα ήταν ένα τεράστιο λάθος να μην υποστηριχθεί.

Ο κ. Τζεντιλόνι επισήμανε ακόμη ότι δεν μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές ταχύτητες Βορρά-Νότου, τονίζοντας πως η συνεργασία Ιταλίας-Ελλάδας ενισχύει τον Νότο. Είμαστε κατεξοχήν μεσογειακές χώρες και προσπαθούμε και οι δύο για σύγκλιση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, πρόσθεσε.

Σημείωσε επίσης ότι χρειαζόμαστε μεγαλύτερη και καλύτερη συνεργασία σε επίπεδο οικονομικό και τραπεζικό στην Ευρωζώνη, τονίζοντας όμως ότι η Ευρωζώνη δεν μπορεί να είναι μόνο ένα πλαίσιο οικονομικών δεδομένων, αλλά πρέπει να αφορά και τους πολίτες.

«Μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία [στην Ευρωζώνη], να μην είναι μια πορεία αποκλεισμών αλλά συνεργασίας» συνέχισε, επισημαίνοντας ότι η βελτιωμένη αρχιτεκτονική της Ευρώπης πρέπει να αφορά βελτιωμένες πολιτικές, όχι μόνο κοινό ΥΠΟΙΚ. «Θα ήθελα μια Ευρώπη υπέυθυνη απέναντι στους πολίτες της. Χρειαζόμαστε απασχόληση, ανάπτυξη, καινοτομία» πρόσθεσε.

Υπογράμμισε ακόμη ότι χρειάζεται περισσότερη δημοκρατία, τονίζοντας ότι θα πρέπει να ενισχύσουμε τη νέα φάση που ανοίγεται στην Ευρώπη με θαρραλέες αποφάσεις, αλλιώς θα χάσουμε την ευκαιρία.

Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν για το προσφυγικό καλώντας την Ευρώπη να συνειδητοποιήσει ότι η προσφυγική κρίση δεν αντιμετωπίζεται με φράχτες και αποκλεισμό αλλά με διαμερισμό της ευθύνης. «Δεν μπορούμε να συζητάμε την αναθεώρηση του Σένγκεν χωρίς αναθεώρηση του Δουβλίνου» πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Ειδικά, δε, για την Τουρκία ο Αλέξης Τσίπρας τη χαρακτήρισε σημαντική χώρα για την περιοχή καλώντας την να σταματήσει μια επιθετική ρητορική και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα