Σε αναζήτηση του νέου CEO του ΤΧΣ

«Αναζητείται CEO για να "τρέξει" το ελληνικό ταμείο διάσωσης των τραπεζών. Περιγραφή θέσης: Σκληρή δουλειά και προσευχή για ένα θαύμα». Έτσι ξεκινάει το Reuters το ρεπορτάζ για την αναζήτηση του διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Ιούλιο, όταν και παραιτήθηκαν τα τρία διοικητικά μέλη του.

Ο νέος CEO

που ανέλαβε στα τέλη Οκτωβρίου, παραιτήθηκε μια εβδομάδα αργότερα. Ο προκάτοχός του, ένας ενδιάμεσος διευθύνων σύμβουλος, άντεξε μόλις δύο μήνες. Το ΤΧΣ, που χρηματοδοτείται από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, δεν έχει ακόμα εξηγήσει γιατί δεν έχει καταφέρει να βρει CEO, ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reuters, ο λόγος είναι ότι ο ρόλος είναι αρκετά απαιτητικός και λιγότερο δελεαστικός απ' ότι φαινόταν αρχικά.

Σύμφωνα με πρώην στελέχη του Ταμείου, πρόκειται για μια από τις πιο δυσάρεστες θέσεις στον τραπεζικό κλάδο και μάλιστα ένας την αποκάλεσε «δηλητηριώδες δισκοπότηρο». Πηγή κοντά στη διαδικασία επιλογής δήλωσε ότι η επιτροπή έχει μελετήσει περισσότερα από 70 βιογραφικά στον τελευταίο γύρο που ξεκίνησε στα τέλη Δεκεμβρίου, αλλά δεν προέκυψε κάποιος κατάλληλος υποψήφιος. Το ταμείο ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα νέα αναζήτηση, διαφημίζοντας τη θέση.

Η αποτυχία εύρεσης ενός CEO σημαίνει ότι το Ταμείο δεν έχει έναν ισχυρό ηγέτη για να πιέσει τις τράπεζες να κάνουν τις επώδυνες μεταρρυθμίσεις, όπως η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, τα οποίο ανέρχονται σε 106 δισ. ευρώ, δηλαδή το 1/2 όλων των δανείων. Ο ρόλος του CEO είναι να χρησιμοποιήσει το βάρος του Ταμείου ως ο βασικός επενδυτής στις τρεις από τις τέσσερις μεγαλύτερες εισηγμένες ελληνικές τράπεζες για να προωθήσει τις τραπεζικές μεταρρυθμίσεις που έχουν σχεδιαστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ και σε βάθος χρόνου να μειώσει τη συμμετοχή του, επιστρέφοντας τις τράπεζες σε ιδιωτικά χέρια. Η θέση του CEO έχει ετήσιο μισθό έως 270.000 ευρώ, ένας χαμηλός μισθός ενδεχομένως με βάση τη διεθνή πρακτική, αλλά υψηλότερος σε σύγκριση με δύο χρόνια νωρίτερα όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είχε ορίσει πλαφόν τα 132.000 ευρώ, σημειώνει το Reuters. Επιπλέον, ο επικεφαλής του Ταμείου θα πρέπει να συνεννοείται με αρκετά αφεντικά, που μάλιστα βρίσκονται σε διαμάχη για το ευρύτερο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων.

Η κυβέρνηση, η κεντρική τράπεζα, η Ε.Ε. η ΕΚΤ και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αντιπροσωπεύονται σε μια επιτροπή επιλογής, η οποία δημιουργήθηκε το 2010, για την πρόσληψη στελεχών.

«Ορισμένες φορές είσαι ο δούλος 20 αφεντικών», αναφέρει πρώην στέλεχος του ταμείου, προσθέτοντας ότι η θέση δεν είναι για ανθρώπους που έχουν συνηθίσει να πιέζουν για να ξεπερνούν τα εμπόδια. Οι προσπάθειες «να δοθεί στο ταμείο ένας πιο ισχυρός ρόλος μέσω της νέας ηγεσίας αποδείχθηκαν πιο δύσκολες» απ' ό,τι είχε εκτιμηθεί, αναφέρει πηγή του Reuters για τη δυσκολία να καλυφθεί το κενό.

Το ΤΧΣ απασχολεί μόλις 32 άτομα και τα συνολικά του περιουσιακά στοιχεία φτάνουν τα 8 δισ. ευρώ, με 375 εκατ. ευρώ σε μετρητά, με βάση τα στοιχεία του ισολογισμού στις 30 Σεπτεμβρίου. Κατέχει το 40% της Εθνικής Τράπεζας, το 26,2% της Τράπεζας Πειραιώς και το 11% της Alpha Bank, καθώς και το 2,4% της Eurobank. Ωστόσο, το ταμείο έχει χάσει περίπου τα δύο τρίτα της αρχικής επένδυσης των 25 δισ. ευρώ, χρήματα που η Ελλάδα είχε δανειστεί από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ και ένα μέρος από το βουνό χρέους για το οποίο η Αθήνα ελπίζει να εξασφαλίσει ελάφρυνση από τους πιστωτές της.

Keywords
Τυχαία Θέματα