Σε αναστάτωση εταίροι και μέτοχοι για τις εισφορές

Της Μαίρης Λαμπαδίτη

Σε αναβρασμό βρίσκονται μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις αναμένοντας την εγκύκλιο που θα ρυθμίζει βάσει ποιου εισοδήματος θα υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές.

Μέχρι το τέλος του 2016, μεγάλο ποσοστό των ασφαλισμένων του σημερινού ΟΑΕΕ πλήρωναν εισφορές, είτε επειδή είναι μέλη ομόρρυθμων ή ετερόρρυθμων εταιρειών, είτε επειδή μετέχουν στα διοικητικά συμβούλια ανωνύμων εταιρειών, όντας ταυτόχρονα και μέτοχοι (με ποσοστό άνω του 3%), είτε επειδή είναι οι νόμιμοι εκπρόσωποι ιδιωτικών κεφαλαιουχικών

εταιρειών, ΕΠΕ κλπ.

Η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα, ανατρέπει τα δεδομένα.

Σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου, οι εισφορές των μελών προσωπικών εταιρειών υπολογίζονται με βάση το γινόμενο του πολλαπλασιασμού των συνολικών κερδών της εταιρείας επί του ποσοστού συμμετοχής εκάστοτε μέλους σε αυτή. Σε περίπτωση ζημιών ή μηδενικού μερίσματος, τα μέλη των προσωπικών εταιριών καταβάλλουν την κατώτερη εισφορά (20% επί του κατώτατου μισθού).

Ειδικοί στην ασφάλιση και έμπειροι λογιστές εκτιμούν ότι στην εγκύκλιο θα αποσαφηνιστεί ότι οι εισφορές θα υπολογίζονται επί του τμήματος των κερδών που αντιστοιχούν στους ομόρρυθμους και ετερόρρυθμους εταίρους ή επί του ποσού που εισπράττουν ως αμοιβή από τις εταιρείες τους, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, οι διαχειριστές, οι εκπρόσωποι κλπ.

Ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί με βάση ποιο εισόδημα θα υπολογίζεται η εισφορά στις ανώνυμες εταιρίες και τις ΙΚΕ που μπορούν να διανείμουν μερίσματα σε ποσοστό 30% φέτος, 20% το 2018 κλπ.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα εξαιρεθούν τα μερίσματα κατά τον υπολογισμό της εισφοράς.

Οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επισημαίνουν επίσης ότι πρέπει να ληφθεί πρόνοια για τα μέλη οικογενειών που δραστηριοποιούνται στην ίδια επιχείρηση ώστε ένα από τα δύο μέλη να πληρώνει μειωμένη εισφορά.

Πάντως αποσύρθηκε η διάταξη που όριζε ότι οι εταίροι και οι μέτοχοι με ποσοστό τουλάχιστον 10% έχουν την αλληλέγγυα και εις ολόκληρο ευθύνη για οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, η οποία μάλιστα διευρύνεται και για χρέη προς τους εργαζόμενους. Δηλαδή οι απλοί μέτοχοι θα μετατρέπονταν σε συνυπεύθυνους για πράξεις ή παραλείψεις αυτών που ασκούν τη διοίκηση.

Υποχρέωση εισφοράς έχουν πλέον και:

• Τα μέλη ή μέτοχοι Οργανισμών, Κοινοπραξιών ή κάθε μορφής Εταιρειών, πλην των Ανωνύμων και των Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών, των οποίων ο σκοπός συνιστά δραστηριότητα για την οποία τα ασκούντα αυτή πρόσωπα υπάγονταν στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ

• Τα μέλη του Δ.Σ. των Α.Ε. με αντικείμενο επιχειρήσεως επαγγελματική, βιοτεχνική ή εμπορική δραστηριότητα σε όλη την επικράτεια, εφόσον αυτά είναι μέτοχοι κατά ποσοστό 3% τουλάχιστον.

• Οι μέτοχοι των Α.Ε. των οποίων ο σκοπός είναι η μεταφορά προσώπων ή πραγμάτων επί κομίστρω με αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης, εφόσον είναι κάτοχοι ονομαστικών μετοχών.

• Οι διαχειριστές Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας που ορίστηκαν με το καταστατικό ή με απόφαση των εταίρων.

• Ο μοναδικός εταίρος Μονοπρόσωπης Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα