Σε αναμμένα κάρβουνα οι βρετανικές επιχειρήσεις λόγω Brexit

Την ώρα που η Βρετανία ετοιμάζεται να «πατήσει τη σκανδάλη» του Άρθρου 50, οι βρετανικές εταιρείες καταρτίζουν τις δικές τους... «λίστες επιθυμιών» με στόχο να τις θέσουν υπόψη της Τερέζα Μέι, προκειμένου να μπορέσουν να θωρακίσουν τα συμφέροντά τους.

Οι ανησυχίες κορυφώνονται σε όλο το φάσμα του επιχειρηματικού κόσμου, από αερομεταφορείς, τράπεζες και αυτοκινητοβιομηχανίες, μέχρι μιντιακούς κολοσσούς, εταιρείες του κλάδου τηλεπικοινωνιών και του αγροτικού τομέα και αφορούν μια μακρά σειρά ζητημάτων: τον κίνδυνο

της επιβολής δασμών, ενώ μέχρι σήμερα απολάμβαναν τα πλεονεκτήματα του ελεύθερου εμπορίου, το ρίσκο των εμποδίων στη, μέχρι σήμερα, απρόσκοπτη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά και τη δυνητική απώλεια εργατικού δυναμικού από την ΕΕ.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Στην κορυφή της λίστας επιθυμιών των τραπεζών είναι η διασφάλιση μιας μακράς μεταβατικής περιόδου μετά το πέρας των δύο ετών της διαπραγματευτικής περιόδου για το Brexit, ώστε να μπορέσει ο κλάδος να επανακτήσει την πλήρη πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά. Χωρίς αυτή την εγγύηση, οι επικεφαλής των τραπεζών λένε ότι θα πρέπει να μεταφέρουν το προσωπικό τους στην ΕΕ. Επίσης, θέλουν να ξέρουν αν θα μπορούν να συνεχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες στην ΕΕ έχοντας ως βάση το Λονδίνο ακόμα και σε περίπτωση που δεν θα έχουν πια το πλεονέκτημα των διατάξεων της ΕΕ για την ελεύθερη διακίνηση. Το να έχουν εξασφαλισμένη την πρόσβαση σε ξένα ταλέντα με υψηλά προσόντα επί των χρηματοοικονομικών είναι επίσης πολύ σημαντικό για τον κλάδο, πόσο μάλλον όταν Γερμανία και Γαλλία εποφθαλμιούν τη θέση του Σίτι στην κορυφή του κλάδου.

ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΙΣ

Αυτές οι εταιρείες κινδυνεύουν με βαρύ τίμημα. Η Κομισιόν προειδοποιεί για τους περιορισμούς που θα υπάρξουν σε περίπτωση «σκληρού Brexit», καθώς θα χάσουν το δικαίωμα των πτήσεων εντός ΕΕ. Αρα εταιρείες όπως Easyjet και ΒΜΙ δεν θα μπορούν να κάνουν δρομολόγια από Μιλάνο στο Μόναχο, αν δεν αλλάξουν ιδιοκτησιακό καθεστώς. Ετσι και η ιρλανδική Ryanair δεν θα μπορεί να κάνει δρομολόγια προς Βρετανία. Αυτό σημαίνει ότι οι βρετανικοί αερομεταφορείς πρέπει να περάσουν στα χέρια επιχειρηματιών της ΕΕ, αλλά να πείσουν και τους μετόχους τους να πουλήσουν τα μερίδιά τους σε Ευρωπαίους. Για όλα αυτά προειδοποίησε και ο επικεφαλής της Lufthansa (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ).

ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ

Εταιρείες όπως η AstraZeneca μελετούν το νομοθετικό πλαίσιο για τη μετανάστευση, ώστε να δουν αν θα επιτρέπεται σε επιστήμονες της ΕΕ να εργάζονται στη Βρετανία, ενώ και η βρετανική βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας ζητεί α διατηρήσει πρόσβαση σε εξειδικευμένους επιστήμονες από την ΕΕ.

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ

Ανησυχούν ότι το Brexit θα σημάνει την επιβολή δασμών 10% στο εμπόριο με την ΕΕ. Το 2015, πάνω από τα μισά βρετανικά αυτοκίνητα που εξήχθησαν, πήγαν στην ΕΕ. Σύμφωνα με υπολογισμούς, η μέση τιμή ενός αυτοκινήτου θα αυξηθεί κατά 2.300 στερλίνες σε περίπτωση «σκληρού Βrexit». Αυτοκινητοβιομηχανίες με εργοστάσια στη Βρετανία, όπως η Toyota και η BMW, έχουν κάνει έκκληση για διατήρηση του ελεύθερου εμπορίου με τη Nissan να ζητά από τη Βρετανία να ξοδέψει 100 εκατ. στερλίνες για την υποστήριξη των αυτοκινητοβιομηχανιών.

ΜΜΕ – ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Βρετανικά ΜΜΕ και βιομηχανία κινηματογράφου και τηλεόρασης θέλουν να διατηρηθούν οι επενδύσεις στον κλάδο, καθώς και ο χαρακτηρισμός των προϊόντων τους ως ευρωπαϊκών. Στις τηλεπικοινωνίες υπάρχει δε ο κίνδυνος να επιβαρυνθούν με πολύ υψηλότερες χρεώσεις γαι τη χρήση άλλων ευρωπαϊκών δικτύων, ενώ η ΕΕ τον Ιούλιο ετοιμάζεται να καταργήσει τα τέλη περιαγωγής.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Μεγάλο αναμένεται το πλήγμα και για τον αγροτικό τομέα, καθώς, αν η Βρετανία υιοθετήσει τους κανονισμούς του ΠΟΕ, οι δασμοί για τα περισσότερα αγροτικά προϊόντα θα υπερβαίνουν το 40%.

ΚΛΑΔΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

Θα δημιουργηθεί μεγάλη αναταραχή, καθώς γύρω στο 8% των 176.500 εργαζομένων στις κατασκευές της Βρετανίας προέρχονται από άλλες χώρες της ΕΕ. Η βιομηχανία ήδη αντιμετωπίζει τεράστια κρίση και το πρόβλημά θα γίνει ακόμα εντονότερο στο Λονδίνο όπου περίπου 1 στους 4 εργάτες στις οικοδομές είναι από την ΕΕ. Οι φόροι εισαγωγής θα είναι επίσης ένα μεγάλο θέμα, καθώς τα περισσότερα οικοδομικά υλικά όπως πχ. το γυαλί εισάγονται από χώρες της ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα