Σε αυτή τη λίστα οι σκανδιναβικές χώρες δεν θα ήθελαν να είναι κορυφαίες...

"Αν και ο καιρός μας είναι εξίσου κακός όπως στη Βρετανία, ωστόσο εμείς έχουμε πολλά να προσφέρουμε."

Αυτό σημείωσε ένας πρώην υπουργός οικονομικών της Δανίας στον Guardian αυτό το μήνα σε μια προσπάθεια να δελεάσει τους ειδικευμένους Ευρωπαίους εργαζόμενους της Βρετανίας, οι οποίοι προβληματίζονται για το πού θα εργάζονται μετά το Brexit.

Η σκανδιναβική βιομηχανία έχει διαμαρτυρηθεί για τις ελλείψεις ειδικευμένων εργαζομένων. Τώρα, έχει έναν σύμμαχο.

Η Hays Plc, μια εταιρεία που ειδικεύεται στις προσλήψεις τέτοιου είδους, δημοσίευσε την τελευταία ετήσια έκθεσή της για την προσφορά και ζήτηση ειδικευμένων εργαζομένων σε 33 μεγάλες οικονομίες.

Ο Δείκτης Παγκόσμιων Δεξιοτήτων της Hays Plc, που καταρτίζεται με τη βοήθεια της Oxford Economics, χρησιμοποιεί επτά δείκτες (από την ευελιξία της εκπαίδευσης έως τη μισθολογική πίεση στα επαγγέλματα υψηλής ειδίκευσης) για να ποσοτικοποιήσει πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για τις επιχειρήσεις να προσελκύσουν και να διατηρήσουν τους πιο ταλαντούχους εργαζόμενους (βαθμολογία άνω των 5 υποδηλώνει ότι η αγορά εργασίας βρίσκεται υπό πίεση).

Όπως και πέρυσι, επικεφαλής στο σχετικό δείκτη είναι η Σουηδία, όπου η ζήτηση ειδικευμένου εργατικού δυναμικού υπερβαίνει κατά πολύ την προσφορά, γεγονός που σημαίνει ότι οι μισθοί σε βιομηχανίες υψηλής ειδίκευσης έχουν αυξηθεί. Η αναντιστοιχία είναι τόσο έντονη που η Σουηδία κινδυνεύει να βρεθεί χαμένη τη στιγμή που η υπόλοιπη Ευρώπη βλέπει ανάκαμψη, σύμφωνα με τον Torbjorn Halldin, οικονομολόγο της Συνομοσπονδίας Σουηδικών Επιχειρήσεων.

Τρίτη στη σχετική λίστα είναι η Δανία, της οποίας η επίδοση έχει αυξηθεί περισσότερο από κάθε άλλη χώρα φέτος. Η Συνομοσπονδία της Δανέζικης Βιομηχανίας δήλωσε ότι "σχεδόν 4 στις 10 από τις εταιρείες- μέλη μας δυσκολεύτηκαν να προσλάβουν ειδικευμένους υπαλλήλους".

Keywords
Τυχαία Θέματα