Σάνφεϊ (EBRD): Απόλυτα επιβεβλημένο η Ελλάδα να προσελκύσει περισσότερα κεφάλαια

Στις ανάγκες και τις προκλήσεις της Ελλάδας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Πίτερ Σάνφεϊ, ένας από τους κορυφαίους οικονομολόγους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) εκτιμώντας πως η αβεβαιότητα που υπάρχει αυτή την στιγμή στην χώρα αποτελεί το μεγαλύτερο αντικίνητρο για την εισροή κεφαλαίων.

«Η Ελλάδα έχει μεγάλες δυνατότητες για επενδύσεις

σε αρκετούς κλάδους μεταποίησης, επίσης στην αγροτική παραγωγή, στον εφοδιασμό και τον τουρισμό», όμως το μεγαλύτερο αντικίνητρο που αποτρέπει την εισροή κεφαλαίων είναι το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στη χώρα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σάνφεϊ σε συνέντευξή το στο ΣΚΑΙ.

Αυτό το κλίμα απορρέει από τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, αλλά και από την έλλειψη καθαρότητας όσον αφορά την οικονομική κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση.

«Το μεγαλύτερο εμπόδιο επί του παρόντος είναι η συνολική αβεβαιότητα για τη μελλοντική οικονομική πολιτική».

Με τις επενδύσεις να μην ξεπερνούν το 11% του ΑΕΠ, ο κ. Σάνφεϊ υπογραμμίζει πως «είναι απόλυτα επιβεβλημένο» η Ελλάδα να μπορέσει να προσελκύσει περισσότερα κεφάλαια, καθώς διαφορετικά «η οικονομία δεν μπορεί να ανακάμψει». Ελπίδα της EBRD είναι ότι σε βάθος χρόνου οι επενδύσεις στη χώρα μας θα πλησιάσουν το 20% του ΑΕΠ, που είναι ο ιστορικός μέσος όρος στην Ε.Ε.

Ο οικονομολόγος επισημαίνει ότι αρκετοί επενδυτές από διάφορες περιοχές του κόσμου έχουν έρθει σε επαφή με την EBRD καθώς βλέπουν με ενδιαφέρον την Ελλάδα. Για την ώρα όμως, οι περισσότεροι αποφεύγουν να δεσμευθούν για επενδύσεις στη χώρα μας, και το ενδιαφέρον τους παραμένει σε διερευνητικό επίπεδο.

Τα προβλήματα που ταλανίζουν την ελληνική οικονομία δεν τελειώνουν όμως στην αβεβαιότητα. Ποια είναι λοιπόν τα σημαντικότερα βήματα που πρέπει να κάνει άμεσα η κυβέρνηση ώστε να τονωθεί η επιχειρηματικότητα;

Δύο μέτωπα που είναι κρίσιμης σημασίας για επίδοξους επενδυτές είναι η πλήρης καταγραφή περιουσίας και η τήρηση συμβολαίων και συμβάσεων, τονίζει ο κ. Σάνφεϊ, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για κατηγορίες όπου Ελλάδα έχει ιδιαίτερα κακές επιδόσεις στις μετρήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ένα ακόμα μέτωπο-κλειδί είναι η φορολογία, όπου η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η αποτελεσματική είσπραξη φόρων μπορεί μελλοντικά να επιτρέψουν στην κυβέρνηση να μειώσει τους συντελεστές, ενθαρρύνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο την επιχειρηματικότητα.

Το βάρος των «κόκκινων» δανείων

Πέραν όμως του τι χρειάζεται να κάνει το κράτος, ένας δεύτερος πυλώνας ανάκαμψης της οικονομίας είναι η δυνατότητα των τραπεζών να τροφοδοτήσουν με χρήμα την οικονομία. Το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επιστροφή των τραπεζών στην κανονικότητα είναι τα «κόκκινα» δάνεια, που πλέον υπολογίζεται πως υπερβαίνουν το 40% των συνολικών πιστώσεων.

«Θα είναι δύσκολο για τις τράπεζες να ξαναρχίσουν το μεγάλο δανεισμό έως ότου να αντιμετωπισθεί σοβαρά το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων», είπε στον ΣΚΑΪ ο κ. Σάνφεϊ. «Για αυτό είναι πολύ σημαντικό η κυβέρνηση και οι θεσμοί να καταλήξουν σε συμφωνία πάνω στο πλαίσιο που θα διέπει την επίλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Σημειώνει δε ότι η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων είναι ένας από τους κλάδους όπου η EBRD έχει διαπιστώσει επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Πολλοί από τους ενδιαφερόμενους μάλιστα είναι διατεθειμένοι να διαθέσουν νέα κεφάλαια ώστε να βοηθήσουν στην αναδιάρθρωση επιχειρήσεων που σήμερα αδυνατούν να πληρώσουν τα χρέη τους.

«Η αναδιάρθρωση εταιρειών είναι [...] σημαντική καθότι αυτή τη στιγμή πολλές βαρύνονται από μεγάλο χρέος» και ως εκ τούτου δεν θεωρούνται κατάλληλες για επένδυση, προσθέτει ο κ. Σάνφεϊ.

Ως αναπτυξιακή τράπεζα, η EBRD έχει μακρά ιστορία επενδύσεων σε έργα υποδομών, ειδικά σε έργα που ενισχύουν τις εμπορικές διασυνδέσεις. Στην περίπτωση της Ελλάδας πάντως, ο κ. Σάνφεϊ μας εξήγησε ότι τέτοιες επενδύσεις θα γίνουν μόνο στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων ή σε περιπτώσεις σύμπραξης του κράτους με τον ιδιωτικό τομέα.

«Ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να είναι ο κύριος οδηγός για την ανάκαμψη της οικονομίας μετά την κρίση», κλείνει ο επιφανής οικονομολόγος.

Keywords
Τυχαία Θέματα