Σαμαράς VS Τσίπρα, part II.

O πρωθυπουργός είπε στην ΔΕΘ μερικά σωστά πράγματα όμως η είδηση έρχεται από αυτά που είπε σε συνεντευξή του ο Αλέξης Τσίπρας για το σχεδιό του για την οικονομία.

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για στάση πληρωμών στους τόκους του χρέους με παράλληλο κούρεμα της τάξης

του 50%.Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αμφισβητεί όλο τον σχεδιασμό για την αποπληρωμή των 83 δισ μέχρι το 2020 με βάση τον ρυθμό ανάκαμψης και το ύψος του πρωτογεννούς πλεονάσματος.

Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αν γίνει κυβέρνηση θα επιμείνει σε ανατροπή των σημερινών συμφωνιών.Και το πιθανότερο είναι σε μια τέτοια περίπτωση να αντιμετωπίσει την εκροή καταθέσεων αλλά και την ίδια την ΕΚΤ, η οποία θα βρεί τρόπους να αποκλείσει τις ελληνικές τράπεζες,όπως εξετέλεσε αντίστοιχα τις κυπριακές.Την ίδια ώρα τα ελληνικά spreads θα απογειωθούν και η το σενάριο της άτακτης χρεωκοπίας θα επανέλεθει.

Ολα αυτά τα βλέπουν Αμερικανοί αναλυτές οι οποίοι δεν θεωρούν απίθανη την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Καμμένου και για τον λόγο αυτό δεν προχωρούν σοβαρές επενδύσεις στην Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τα λεει είναι έντιμο, γιατί πρέπει να πει επιτέλους τι θέλει να κάνει. Οι οικονομολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ περιέργως πώς έχουν σιγήσει την ώρα που μέρος των εξελίξεων τους επιβεβαιώνει.

Δεν διαττυπώνουν όμως καμία ολοκληρωμένη πρόταση και καμία νέα συνταγή για το τι σκέφτονται να κάνουν.Οι Αμερικανοί αναλυτές που είναι μακριά από τους Ευρωπαίους κοινοβουλευτικούς, οι οποίοι ας μην γελιόμαστε σε θεωρητικό επίπεδο μόνον έσωσαν την Ελλάδα,εκτιμούν ότι το εφαμοζόμενο πρόγραμμα θα σκάσει στην πορεία εξαιτίας της απόσυρσης της εμπιστοσύνης της κοινωνίας. Δεν αποκλείεται μάλιστα όλα αυτά να γίνουν τον επόμενο Μάιο σε μια εκλογική αναμέτρηση αβέβαια,όπου η μνημονιακή πλειοψηφία ενδέχεται να καταρρεύσει.

Οι ίδιοι όμως μιλούν για χάος με την έλευση ΣΥΡΙΖΑ,δινοντάς του από 3 μήνες μέχρι ένα χρόνο παραμονής στην εξουσία.Το βέβαιο είναι ότι αν οι αγορές έχουν επενδύει μέχρι τότε στην Ευρώπη όπως προαναγγέλουν θα πετάξουν την Ελλάδα στην άκρη,δίνοντας πλέον αφορμές και στους Ευρωπαίους πολιτικούς.Και βεβαίως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα βρεθεί και πάλι υπό τον απόλυτο εκβισαμό της ΕΚΤ με το δίλημμα -εφαρμογή του προγράμματος ή μπλόκο της χρηματοδότησης.

Η αλήθεια είναι ότι το πρόγραμμα της Τρόικας μέχρι τώρα έχει παρα πολλές αποτυχίες, κατά συνέπεια και οι αποδοχές του για τον σχεδιασμό μέχρι το 2020 δεν παρέχουν εγγυήσεις.Αυτό το βλέπουν και το ξέρουν από τον τελευταίο μαγαζάτορα μέχρι τον μεγαλύτερο κεφαλαιούχο.

Κατά συνέπεια αν δεν υπάρξουν οι δέουσες πολιτικές ισορροπίες πρέπει να ειπωθεί στον κόσμο ότι η υπόθεση της γέννησης άλλου νομίσματος για τις εσωτερικές συναλλαγές ,που τόσο εύστοχα είχε η Deutsche αναφέρει μπορεί να επανέλθει.Θα μπορούσε να είναι λύση με έναν προσεκτικό και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό,που θα μπορούσε να ενιχύσει ουσιατικά την ανταγωνιστοικότητα της οικονομίας και να μειώσει το κόστος ζωής.Ταυτόχρονα όμως ο μέσος Ελληνας θα αποκλειστεί από μια σειρά δυνατοτήτων ξαναγυρίζοντας στην δεκαετία του 70.

Ούτε όμως γίνονται τέτοιοι σχεδιασμοί,ούτε και λέγεται η αλήθεια για τους όρους παραμονής στο ευρώ.Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός πράγματι πέτυχε πράγματα μέχρι σήμερα όπως το πρωτογενές πλεόνασμα και δημιουργεί σταδιακά τις προυποθέσεις για επιστροφή της οικονομίας στον χάρτη.Ομως θα πρέπει να κινηθεί ταχύτερα ως προς την αναδιάρθρωση του δημοσίου,ιδιωτικοποιήσεις,μείωση απασχολουμένων για να διεκδικήσει ολοκληρωμένο σχέδιο ανάτασης της οικονομίας από τους εταίρους, που μέχρι τώρα δεν υπάρχει.

Οοσο αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ πολλές διαπιστώσεις του είναι σωστές.Θα πρέπει όμως να μας πει ολοκληρωμένα τις λύσεις του απένανατι στον εκβιασμό των Ευρωπαίων γιατί αν ήταν όλα εύκολα δεν θα φτάναμε εδώ που φτάσαμε.

Blogger Παναγιώτης Μπουσμπουρέλης
Keywords
Τυχαία Θέματα