Σ. Αραβία: Με ραγδαία αύξηση δαπανών ο μεγαλύτερος προϋπολογισμός στην ιστορία της

Σε επίπεδα ρεκόρ ετοιμάζεται να αυξήσει τις δαπάνες η Σαουδική Αραβία το 2018 και συγκεκριμένα στα 261 δισ. δολ., σε μια προσπάθεια να διαφοροποιήσει την οικονομία της σε τομείς πέραν της ενέργειας και όλα αυτά στο πλαίσιο της μεταρρυθμιστικής ατζέντας του πρίγκιπα Mohammed Bin Salman. Αυτά προβλέπει, μεταξύ άλλων, ο μεγαλύτερος προϋπολογισμός στην ιστορία του βασιλείου.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το Reuters,

αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας δήλωνε πως ο νέος προϋπολογισμός, θα επικεντρωθεί στην επέκταση, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, αλλά δεν θα περιλαμβάνει νέες μεταρρυθμίσεις ή φόρους,

Ο επεκτατικός προϋπολογισμός έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για την οικονομία του Βασιλείου, το οποίο μπήκε σε φάση ύφεσης φέτος (0,5%), η κυβέρνηση ωστόσο εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα επανακάμψει με ρυθμό 2,7% κατά το νέο έτος.

Ο επανασχεδιασμός της οικονομίας αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για το ευρύτερο σχέδιο της κυβέρνησης υπό την ονομασία Vision 2030, που προβλέπει την αποστασιοποίηση της οικονομίας χώρας από το πετρέλαιο, τη μείωση των επιδοτήσεων και την αύξηση της απασχόλησης. Σημειώνεται ότι η ανεργία στη Σαουδική Αραβία αγγίζει το 12,8%.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να κόψει τις επιδοτήσεις στον τομέα ενέργειας από του χρόνου, σε μια κίνηση που αναμένεται να απελευθερώσει κεφάλαια για άλλους τομείς της οικονομίας όπως τις υποδομές.

Η εισαγωγή του φόρου προστιθέμενης αξίας το επόμενο έτος, εκτός από τους νέους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στον καπνό και τα αναψυκτικά, καθώς και οι πρόσφατες εισφορές για τους ομογενείς αναμένεται ότι θα ενισχύσουν τα έσοδα που προέρχονται από πηγές εκτός πετρελαίου, το 2018. Το Ριάντ προβλέπει έσοδα (πλην πετρελαίου) στα 291 δισεκατομμύρια ριάλ το 2018, από 256 δισεκατομμύρια φέτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα