Ρωσία: Εγκαινιάστηκε το νέο κοσμοδρόμιο του Βοστότσνι

Άκρως ικανοποιημένος με την εκτόξευση του πρώτου πυραύλου από το ολοκαίνουργιο κοσμοδρόμιο του Βοστότσνι, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, παρά τη διακοπή της αντίστροφης μέτρησης λόγω τεχνικού προβλήματος.

Αν και ο Ρώσος πρόεδρος ταξίδεψε στο Βοστότσνι για την πανηγυρική εκτόξευση, η αντίστροφη μέτρηση σταμάτησε ενάμισι λεπτό πριν από την «ώρα μηδέν» για αδιευκρίνιστο τεχνικό πρόβλημα, κάτι που ενόχλησε τον κ. Πούτιν.

Τελικά, ο Soyuz-2.1a εκτοξεύτηκε την Πέμπτη στις 11.01 τοπική ώρα (05.00 ώρα Ελλάδας).

Το κοσμοδρόμιο του Βοστότσνι

βρίσκεται στην απομονωμένη περιοχή Αμούρ της ρωσικής Άπω Ανατολής και χάρης στην δημιουργία του η Μόσχα περιορίζει την εξάρτησή της από τις νοικιασμένες εγκαταστάσεις στο Καζακστάν

«Θέλω να σας συγχαρώ. Είναι κάτι για το οποίο μπορούμε να είμαστε περήφανοι» δήλωσε λίγο μετά ο Πούτιν, ο οποίος απέδωσε την αναβολή της προηγούμενης ημέρας σε «υπεραντίδραση» του συστήματος που προχώρησε αυτόματα στη διακοπή της αντίστροφης μέτρησης.

Η κατασκευή του κοσμοδρόμιου του Βοστότσνι, ξεκίνησε το 2011 και προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί το 2018, εκτιμάται ότι θα κοστίσει 300 με 400 δισεκατομμύρια ρούβλια, ή 4,0 με 5,3 δισ. ευρώ.

Χρειάστηκαν γύρω στους 10.000 εργάτες για να κατασκευαστούν 115 χιλιόμετρα δρόμων σε αυτήν την απέραντη αλλά αραιοκατοικημένη περιοχή της Άπω Ανατολής, καθώς και 125 χιλιόμετρα σιδηροδρομικού δικτύου και μια ολοκαίνουργια πόλη για 25.000 κατοίκους.

Keywords
Τυχαία Θέματα