Ριμπάουντ 3% για την τουρκική λίρα - Υποχωρεί ο χρυσός

Σημάδια ανάκαμψης της τουρκικής λίρας σήμερα, μετά τη βύθιση 4,6% την Παρασκευή, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Τα αμερικανικά futures σημειώνουν άνοδο, ενώ χρυσός και γεν υποχωρούν.

Οι χρηματαγορές έδειξαν σημάδια αντοχής μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, με την τουρκική λίρα να κάνει σήμερα ριμπάουντ 3% έναντι του αμερικανικού δολαρίου και ανάκαμψη στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών με τις μετοχές στην Ασία να κινούνται ανοδικά. Αντίστοιχα, τα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, όπως ο χρυσός και το γεν

υποχωρούν.

Η λίρα σημειώνει άνοδο 3%, μετά τη μεγαλύτερη πτώση που σημειώθηκε στο τουρκικό νόμισμα από το 2008. Το ραντ της Νοτίου Αφρικής ανέκαμψε έναντι του μεξικανικού πέσο, ενώ το γεν συνέχισε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από το 2009.

Ο MSCI Asia Pacific εξαιρουμένης της Ιαπωνίας σημειώνει το καλύτερο κλείσιμο από τον περασμένο Οκτώβριο,με κύριες αιτίες να αναφέρονται η αποτυχία του πραξικοπήματος στην Τουρκία και η σχετική ηρεμία από άποψη οικονομικών στοιχείων αυτή την εβδομάδα. Τα αμερικανικά futures του S&P 500 σημειώνουν άνοδο, ενώ ο χρυσός βυθίστηκε σε χαμηλά ενός μηνός. Κλειστές οι αγορές σε Ιαπωνία και Ταϊλάνδη λόγων αργίας.

Η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία ήρθε λιγότερο από μια εβδομάδα μετά την ανάκαμψη των διεθνών μετοχών που είχαν κάμψη λόγω του δημοψηφίσματος της Βρετανίας, γεγονός που εξανέμισε από την αγορά σχεδόν 4 τρισ. δολ. σε δύο ημέρες.
Τούρκοι αξιωματούχοι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου προσπάθησαν να καθησυχάσουν τις αγορές υποσχόμενοι απεριόριστη ρευστότητα στις τράπεζες και μέτρα στήριξης της λίρας.

«Ο γεωπολιτικός κίνδυνος έκανε την επανεμφάνισή του», ανέφερε ο Shane Oliver, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της AMP Capital Investors που διαχειρίζεται πάνω από 110 δισ. δολ. «Ομως είναι η τέταρτη κίνηση πραξικοπήματος στην Τουρκία από το 1960 τουλάχιστον και υποπτεύομαι ότι δεν θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στις διεθνείς αγορές», προσθέτει.

Η Hermes Asset Management είναι μεταξύ των επενδυτών που βλέπουν ράλι στα τουρκικά assets ακόμα και εν μέσω μακροπρόθεσμων ανησυχιών για την πολιτικοοικονομική κατάσταση της Τουρκίας. Rabobank και CrossBorder από την άλλη προβλέπουν εκροές από την Τουρκία

Το αργό είχε μικρές μεταβολές στα 45,92 δολ/βαρέλι στη Νέα Υόρκη, ενώ ο χρυσός σημείωσε πτώση 0,8% στα 1.327 δολ/ουγγιά, περιορίζοντας το ράλι 25% από τις αρχές της χρονιάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα