Η Ευρώπη συνεχίζει μετά το Brexit, το μήνυμα Μέρκελ, Ολάντ, Ρέντσι

Η Ευρώπη «δεν έχει τελειώσει» μετά το Brexit, διεμήνυσε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Ρέντσι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε από το αεροπλανοφόρο Τζουζέπε Γκαριμπάλντι, στα ανοικτά της ιταλικής νήσου Βεντοτένε, έχοντας στο πλευρό του την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

«Πολλοί πίστεψαν μετά το Brexit

ότι η Ευρώπη τελείωσε. Αυτό δεν ισχύει», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, λίγο προτού παρακαθίσει σε δείπνο εργασίας μαζί με την Μέρκελ και τον Ολάντ, με τους οποίους συζητά τους τρόπους που η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορέσει να κάνει μια νέα αρχή, μετά το σοκ της απόφασης των Βρετανών πολιτών να εγκαταλείψουν την Ένωση.

«Οι λαϊκιστές πιστεύουν ότι η Ευρώπη είναι η αιτία όλων των κακών. Δεν είναι έτσι. Πιστεύουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να είναι η λύση στα σοβαρά προβλήματα της εποχής μας», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Ζήτησε, παράλληλα, «ισχυρά μέτρα για την οικονομική ανάπτυξη και για την καταπολέμηση της ανεργίας, επενδύσεις ποιότητας και δομικές μεταρρυθμίσεις».

Ο Ματέο Ρέντσι ανακοίνωσε ότι στο νησί του Βεντοτένε και στο διπλανό νησί του Σάντο Στέφανο θα δημιουργηθεί ένα πανεπιστήμιο ανοικτό σε όλους τους ευρωπαίους νέους. Πρόκειται να μετατραπεί, δηλαδή, σε πανεπιστήμιο η φυλακή στην οποία εξέτισαν ποινές εκατοντάδες πολιτικοί κρατούμενοι, ανάμεσα στους οποίους και ο Ιταλός, σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Σάντρο Περτίνι.

Ο Ματτέο Ρέντσι υπογράμμισε ότι «από την αρχή του χρόνου, έφτασαν στην Ιταλία 102.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ την ίδια χρονική περίοδο, το 2015, ήταν 105.000». «Πρέπει να σώζουμε όλους τους ανθρώπους που κινδυνεύουν να πνιγούν, αλλά πρέπει και να πάμε στην Αφρική και να παρέμβουμε, με συνεργασίες με τις χώρες διέλευσης των μεταναστών. Απαιτείται να καταβάλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια», δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης.

Σημείωσε επίσης ότι μετά το Βεντοτένε, πρόκειται να ακολουθήσουν και άλλες σημαντικές συναντήσεις, όπως η Ευρωπαϊκή Σύνοδος της Μπρατισλάβα τον Σεπτέμβριο και, τον ερχόμενο Μάρτιο στην Αιώνια Πόλη, ο εορτασμός των εξήντα χρόνων από τις Συνθήκες της Ρώμης, με τις οποίες ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.

Από την πλευρά του ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι η Ευρώπη μπορεί να έχει ένα μέλλον "ενωμένο"μόνο εάν η ΕΕ και οι ηγέτες καταπολεμήσουν τα φαινόμενα "εγωισμού" και ακραίου εθνικισμού.

«Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, είναι ο κατακερματισμός, η διαίρεση» τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

«Η συνεργασία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό είναι σωστή, διαφορετικά δεν μπορούμε να κερδίσουμε την αναμέτρηση με τους διακινητές», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος 'Ανγκελα Μέρκελ.

Η καγκελάριος αναφέρθηκε και στην ανάγκη συνεργασίας με τα κράτη προέλευσης και διέλευσης μεταναστών «ώστε να μπορέσουν να βοηθηθούν στις χώρες στις οποίες διαμένουν».

Σχετικά με την οικονομία δήλωσε, ότι «βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα Γιούνκερ» και πως «όλοι επιθυμούν την γενικότερη οικονομική ανάπτυξη των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η Ανγκελα Μέρκελ, υπογράμμισε παράλληλα ότι «ο Ματέο Ρέντσι πραγματοποίησε στην Ιταλία μεταρρυθμίσεις που μπορούν να χαρακτηρισθούν ακρογωνιαίοι λίθοι για ένα βιώσιμο μέλλον».

Ο συμβολισμός του «πατέρα της ενωμένης Ευρώπης»

Η συνάντηση των Ματέο Ρέντσι, Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ ξεκίνησε με τη συμβολική επίσκεψη στον τάφο του «πατέρα της ενωμένης Ευρώπης» Αλτιέρο Σπινέλι στο μικρό ιταλικό νησί Βεντοτένε, με επίκεντρο τα ευρωπαϊκά βήματα μετά την ψήφο-σοκ του Brexit.

Από το σημείο, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε: «Η Ευρώπη πέρασε σκοτεινές στιγμές και έγινε μία πραγματικότητα. Αυτό είναι το μήνυμα. Σήμερα εμείς πρέπει να εγγυηθούμε μία ασφαλή Ευρώπη και να ζήσουμε σύμφωνα με τις αρχές μας».

Από την πλευρά, του ο Γάλλος πρόεδρος είπε: «Χάρη σε ανθρώπους όπως ο Αλτιέρο Σπινέλι γεννήθηκε αυτή η ιδέα, η ικανότητα να εγγυηθούμε την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς. Πρέπει να προστατεύσουμε καλύτερα τα ευρωπαϊκά σύνορα και να μοιραστούμε τις πληροφορίες των υπηρεσιών πληροφοριών. Θέλουμε καλύτερο συντονισμό, περισσότερα μέσα και περισσότερες πηγές στον τομέα της άμυνας».

Όπως αναφέρει ο Guardian, η επιλογή του μέρους από τον Ματέο Ρέντσι δεν είναι τυχαία. Το νησί αποτελεί μέρος της ζωντανής ιστορίας της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο Βεντοντένε βρέθηκαν φυλακισμένοι κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου δύο από τους σημαντικότερους ιταλούς διανοούμενους, ο Ερνέστο Ρόσι και ο Αλτιέρο Σπινέλι. Εκεί οι δυο τους συνέγραψαν το περίφημο «μανιφέστο του Βεντοτένε» στο οποίο ζητούσαν τη δημιουργία μιας ομοσποσπονδίας ευρωπαϊκών κρατών.

«Η συνάντηση έχει ως στόχο να καταδείξει την ενότητα των τριών μεγαλύτερων χωρών της Ευρώπης και όχι να δημιουργήσει ένα συγκεκριμένο κλαμπ» ανέφεραν γαλλικές διπλωματικές πηγές για τη συνάντηση, σημειώνοντας πως ο κύριος στόχος είναι η προετοιμασία της Συνόδου της Μπρατισλάβα για τη δημιουργία ενός οδικού χάρτη για τη μετα-Brexit εποχή.

Αυτό όμως δεν θα είναι το μοναδικό ζήτημα που τεθεί στην ατζέντα των συζητήσεων των τριών ηγετών, καθώς ο Ματέο Ρέντσι αναμένεται να επιδοθεί σε μια άτυπη διαπραγμάτευση με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ για να επιτύχει μια κάποια δημοσιονομική χαλάρωση για την ιταλική οικονομία.

Στην ατζέντα επίσης επενδύσεις, οικονομική ανάπτυξη, ανεργία των νέων και προσφυγικό.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Rainews κατά την τριμερή σύνοδο πρόκειται να συζητηθούν αναλυτικά η δυνατότητα μετατροπής της Frontex σε συνοριοφυλακή με αυξημένες αρμοδιότητες, η ενίσχυση του Erasmus, αλλά και ανταλλαγές εργαζομένων με στόχο την επαγγελματική κατάρτιση, καθώς και η ανανέωση του «προγράμματος Γιούνκερ» για τις επενδύσεις, το οποίο και πρόκειται να λήξει το 2017.

Keywords
Τυχαία Θέματα