Ρέγκλινγκ: Η Γερμανία να αναγνωρίσει την πρόοδο της Ελλάδας

Να αναγνωρίσει την πρόοδο της Ελλάδας στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων κάλεσε τη Γερμανία ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο «Walter Eucken Institute».

"Ιδίως στη Γερμανία, ακούω συνέχεια ότι τίποτα δεν έχει συμβεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Αυτή είναι μια απαράδεκτη διαστρέβλωση των γεγονότων

και προσβολή στον ελληνικό λαό που αναγκάστηκε να δεχτεί περικοπές σε μισθούς και συντάξεις που θα ήταν αδιανόητες στη Γερμανία", ανέφερε ο επικεφαλής του ESM.

O ίδιος επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι "ειδική περίπτωση" μεταξύ των πέντε χωρών που μπήκαν σε πρόγραμμα, ενώ έστρεψε τα βέλη του και κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη. "Πουθενά αλλού τα προβλήματα δεν ήταν τόσο σοβαρά, και πουθενά αλλού δεν ήταν η ικανότητα της κυβέρνησης να δράσει τόσο αδύναμη. Επιπλέον, η χώρα βάδιζε στη λάθος κατεύθυνση υπό τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη για μία περίοδο έξι μηνών το 2015. Αυτοί είναι οι λόγοι που, ακόμα και σήμερα στο 7ο έτος του προγράμματος, οι προσπάθειες μας για σταθεροποίηση δεν έχουν ολοκληρωθεί", ανέφερε.

Ο επικεφαλής του ESM εκτίμησε ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί το σύνολο των κεφαλαίων που απομένουν στο πρόγραμμα, ύψους περίπου 55 δισ. ευρώ, μέχρι τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

"Το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να ολοκληρωθεί επιτυχώς εφόσον η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Εάν η κατάσταση είναι έτσι, η κυβέρνηση ενδεχομένως να είναι σε θέση να προχωρήσει στην έκδοση κυβερνητικών ομολόγων το επόμενο έτος και πάλι, το αργότερο, όπως έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση δύο φορές στα μέσα του 2014", σημείωσε.

"Οι ιδιαίτερα ευνοϊκοί όροι στα δάνεια μας – με τα επιτόκια στο 1% και ωριμάνσεις άνω των 30 ετών – θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να ξεπεράσει την τρέχουσα βαθιά οικονομική κρίση, χωρίς να προκληθεί κόστος για τους φορολογούμενους σε άλλες χώρες", πρόσθεσε.

Επανέλαβε τέλος ότι η "αποφασιστική εφαρμογή του προγράμματος είναι αναγκαία προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. Χωρίς αυτό, οι χώρες δεν θα είναι πρόθυμες να δώσουν περαιτέρω ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα μετά το τέλος του προγράμματος το 2018, εάν αυτό χρειαστεί από μέρος τους".

Keywords
Τυχαία Θέματα