Ράλι πάνω από 3% σε Κίνα και Ιαπωνία καθώς οι αγορές σταθεροποιούνται

Θετικό μομέντουμ συγκεντρώνουν τα ασιατικά χρηματιστήρια, λαμβάνοντας ώθηση από τα οικονομικά στοιχεία σε ΗΠΑ και Αυστραλία αλλά και το ισχυρό «φίνις» από την Wall Street λόγω της Super Tuesday (η μέρα πολλαπλών αναμετρήσεων στην πολιτική «αρένα» των ΗΠΑ).

Οι μεγαλύτεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ασία, σε Κίνα, Χονγκ Κονγκ

και Ιαπωνία κατέγραψαν άνοδο τουλάχιστον 3% καθώς η επενδυτική αισιοδοξία πυροδότησε την ανάληψη ρίσκου. Ο χαλκός σημείωσε άνοδο και ο χρυσός υποχώρησε, μαζί με το πετρέλαιο που κατέγραψε την πρώτη του πτώση αυτή την εβδομάδα μετά τα στοιχεία για τα αποθεματικά στις ΗΠΑ που έδειξαν αύξηση την προηγούμενη εβδομάδα.

«Οι αγορές σταθεροποιούνται. Ο πανικός μειώνεται. Οι επενδυτές είχαν υποτιμήσει τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους οι κεντρικές τράπεζες. Η αμερικανική ανάπτυξη είναι αργή αλλά σταθερή» τονίζει ο Nader Naeimi, επικεφαλής αγορών στην AMP Capital Investors Ltd. στο Σίνδεϊ.

Παρά την υποχώρηση των επενδυτών καταφυγίων, όπως ο χρυσός, τα αμερικανικά ομόλογα και το γεν, αυτά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που σημαίνει ότι οι επενδυτές δεν έχουν ακόμα πειστεί ότι το ράλι είναι βιώσιμο.

Δείκτες

Ο MSCI Asia Pacific ενισχύθηκε κατά 2,9% προς το υψηλότερο κλείσιμο εδώ και περίπου 2 μήνες.

Ο ιαπωνικός Nikkei «οδήγησε» την άνοδο με ράλι πάνω από 4% στις 16.746 μονάδες, ενώ η ισοτιμία γεν/δολαρίου κινήθηκε προς το 114.

Στην Αυστραλία ο ASX 200 έκλεισε σε υψηλό ενός μήνα, πάνω από το ψυχολογικό όριο των 5.000 μονάδων.

Ο Kospi έκλεισε με άνοδο 1,7% ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης κατέγραψε άνοδο 2,78%.

Ράλι 3,2% για τον Shanghai composite και κέρδη 3,5% για τον Shenzhen composite, παρά την υποβάθμιση των προοπτικών από σταθερές σε αρνητικές για το κινεζικό αξιόχρεο από τη Moody's.

Μετοχές και εμπορεύματα

Οι τιμές πετρελαίου κατέγραψαν την πρώτη πτώση της εβδομάδας, με το συμβόλαιο του WTI να υποχωρεί κατά 1,19% στα 33,99 δολάρια το βαρέλι ύστερα από άνοδο 2% στη Wall Street.

Πτώση 0,46% για το συμβόλαιο του Brent στα 36,64 δολάρια μετά από το άνοδο 0,6% στη Wall Street.

Οι ενεργειακές μετοχές κινήθηκαν κυρίως ανοδικά, με την Santos να ενισχύεται κατά 5%, την Woodside Petroleum να καταγράφει άνοδο 5,08%, την ιαπωνική Inpex να καταγράφει άνοδο 3,58% και την Japan Petroleum να ενισχύεται κατά 4,23%.
Κέρδη 5,77% για την κινεζική Sinopec.

Ο χρυσός για άμεση παράδοση υποχώρησε κατά 0,38% στα 1.227 δολάρια η ουγγιά. Οι εταιρείες εξόρυξης του πολύτιμου μετάλλου υποχώρησαν σημαντικά, τουλάχιστον κατά 3%.

Ενδεικτικά η αυστραλιανή Newcrest υποχώρησε έως και 6,23%.

Ανοδικά κινήθηκαν οι ιαπωνικές εξαγωγικές μετοχές χάρη στο αδύναμο γεν. Κέρδη 4% για την Toyota, άνοδος 5,4% για την Sony και ράλι 6,46% για την Honda.

Οι χρηματοοικονομικές μετοχές της Αυστραλίας ενισχύθηκαν κατά 3% μετά τα στοιχεία για το ΑΕΠ του δ' τριμήνου του 2015 που έδειξε ανάπτυξη 3%.

Οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες ANZ, Commonwealth Bank of Australia, Westpac και NAB κατέγραψαν κέρδη μεταξύ 3,54% και 4,5%.

Το αυστραλιανό δολάριο ενισχύθηκε κατά 0,88% στο 0,7237 έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα