Ράλι για το πετρέλαιο - Κέρδη που αγγίζουν το 7%

Άνω των 31 δολ. το αμερικανικό αργό - Ξεπέρασε τα 34 το Brent

Αμείωτο συνεχίζεται το ράλι του μαύρου χρυσού, με τα κέρδη να φθάνουν στο 7%, μετά και την έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας (ΙΕΑ), η οποία μεταξύ άλλων εκτίμησε μείωση της παραγωγής πετρελαίου shale στις ΗΠΑ τόσο φέτος όσο και το 2017, κάτι το οποίο μπορεί να μειώσει και την υπερπροσφορά πετρελαίου

στις διεθνείς αγορές.

Το αμερικανικό ελαφρύ αργό (WTI) ξεπέρασε τα 31 δολάρια, εμφανίζοντας άνοδο 1,95 δολ. ή 6,6% στα 31,59 δολάρια για το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαρτίου, το οποίο «κλείνει» σήμερα. Το αντίστοιχο συμβόλαιο Απριλίου κινείται ακόμη υψηλότερα στα 33,46 δολάρια το βαρέλι.

Ανάλογα θετική η εικόνα και του Brent με κέρδη 1,49 δολ. ή 4,5% στα 34,50 δολάρια το βαρέλι.

Από την πλευρά της η ΙΕΑ, η οποία δημοσιοποίησε τη μεσοπρόθεσμη εκτίμησή της, προέβλεψε ότι η παραγωγή shale πετρελαίου στις ΗΠΑ θα υποχωρήσει κατά 600.000 βαρέλια ημερησίας φέτος και κατά 200.000 βαρέλια ημερησίως το 2017.

Ενθαρρυντικές για τις αγορές είναι και οι δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, ο οποίος αποκάλυψε ότι η τελική συμφωνία με τη Σ. Αραβία θα «κλείσει» την 1η Μαρτίου, ενώ εμμέσως πλην σαφώς δεν απέκλεισε ακόμη και μία νέα συμφωνία για ουσιαστική μείωση της παγκόσ μιας παραγωγής.

Keywords
Τυχαία Θέματα