Πτώση 7% για τον οδικό τουρισμό στο α’ εξάμηνο του 2016: «Χάθηκαν» 320 χιλ. τουρίστες

Της Στεφανίας Σούκη

Αυξάνονται οι απώλειες για τον οδικό τουρισμό στην Ελλάδα, όπως τουλάχιστον προκύπτει με βάση τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2016, προκαλώντας έναν ακόμη ''πονοκέφαλο'' στην τουριστική αγορά.

Τα νούμερα, με βάση τα στοιχεία που επεξεργάζεται ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, παραπέμπουν σε απώλειες 320 χιλ. τουριστών για τη χώρα μας στο διάστημα Ιανουαρίου- Ιουνίου 2016,

ή αλλιώς πτώση της τάξεως του 7% σε σύγκριση με το 2015, μία χρονιά κατά την οποία ο οδικός τουρισμός σημείωσε επιδόσεις ρεκόρ.

Φέτος, στο πρώτο εξάμηνο έφθασαν οδικώς στη χώρα μας 4,2 εκατ. τουρίστες, με την πτώση να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μείωση κυρίως από τη Βουλγαρία αλλά και την Αλβανία και το προσφυγικό να έχει παίξει καθοριστικό ρόλο, την ίδια στιγμή που οι τουριστικοί φορείς κάνουν λόγο για μεγάλα προβλήματα στις πύλες εισόδου της χώρας, ''τα οποία, για να λυθούν, δεν απαιτούν μεν υψηλό κόστος, χρειάζεται όμως πολιτική βούληση'', κατά το χαρακτηριστικό σχόλιο του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γιάννη Ρέτσο.

Σημειωτέον ότι κατά το προηγούμενο διάστημα, υπήρξαν ουκ ολίγα προβλήματα με ουρές και καθυστερήσεις διάρκειας έως και 4 ωρών για επισκέπτες από την Τουρκία -και όχι μόνο-, που αποφάσισαν να περάσουν τις διακοπές τους στη Βόρεια Ελλάδα, αξιοποιώντας την αργία μετά το Ραμαζάνι, ωστόσο υπέστησαν μεγάλη ταλαιπωρία λόγω των λεπτομερέστερων ελέγχων που απαιτούν πλέον οι θεωρήσεις με βιομετρικά στοιχεία. Από πλευράς τους οι εγχώριοι τουριστικοί, αλλά και άλλοι φορείς, όπως π.χ. ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης ζητούν καλύτερο προγραμματισμό με αυξημένο προσωπικό στους μεθοριακούς σταθμούς και τις αστυνομικές υπηρεσίες, τουλάχιστον κατά τις περιόδους της (προβλεπόμενης) αυξημένες τουριστικής κίνησης, ώστε να μη χάνονται οδικές αφίξεις, οι οποίες αποτελούν μεγάλη ''ένεση'' για την αγορά, κυρίως στη βόρεια και την κεντρική Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι για το 2015, την καλύτερη χρονιά για τον οδικό τουρισμό, οι οδικές αφίξεις παρουσίασαν αύξηση κατά 12,7%, αγγίζοντας σχεδόν τα 12,1 εκατομμύρια, δηλαδή 1,4 εκατ. επιπλέον αφίξεις σε σχέση με το 2014.

Ανοδος για τις αεροπορικές αφίξεις

Η εικόνα πάντως συνολικά για τις επιδόσεις του τουρισμού φέτος, με βάση τα στοιχεία του Sete Intelligence παραμένει μικτή αφού οι αφίξεις από αέρος κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016 συνεχίζουν να κινούνται αυξητικά, φθάνοντας συνολικά τα 5,9 εκατομμύρια. Η αύξηση σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι είναι στο 5%, με βάση πάντα τα στοιχεία του Sete Intelligence, όπερ μεταφράζεται σε επιπλέον 260 χιλ. επισκέπτες που ήρθαν στη χώρα μας αεροπορικώς την περίοδο Ιανουαρίου- Ιουνίου του 2016.

Keywords
Τυχαία Θέματα