Ψυχραιμία και κέρδη πλην Ιαπωνίας παρά τις εξαγγελίες Τραμπ

Μεικτή η εικόνα στις ασιατικές αγορές σήμερα, με το δολάριο να παραμένει χαμηλά εν μέσω των ανησυχιών για την πολιτική που θα ακολουθήσει ο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και την απόφασή του να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από την εμπορική συμφωνία Ειρηνικού (ΤΡΡ).

Με κέρδη κινήθηκαν όλοι δείκτες, καθώς οι δηλώσεις Τραμπ είχαν προεξοφληθεί από τις αγορές, εκτός του ιαπωνικού Nikkei και του κορεατικού Kospi. Συγκεκριμένα, ο Nikkei έκλεισε με απώλειες 0,55%, ενώ ο Kospi κινήθηκε οριακά στο -0,01%.

Ο αυστραλιανός

S&P/ASX 200 ενισχύεται κατά 0,70%, ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατά 0,17%, ενώ στην Κίνα ο Shangai Compοsite ενισχύεται κατά 0,20%.

Η απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία TPP ήταν μια υπόσχεση που είχε δώσει ο Τραμπ και προεκλογικά, με το επιχείρημα ότι έτσι θα προστατευτούν οι Αμερικανοί εργαζόμενοι. Η εμπορική συμφωνία 12 κρατών ήταν αντικείμενο διαπραγμάτευσης του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα και αποτελούσε σημείο – κλειδί στις σχέσεις της χώρας με την Ασία. Ωστόσο, μεγαλύτερη σημασία για την Ασία είχε η υπόσχεσή του να επιβάλει ένα "πολύ μεγάλο" φόρο στα σύνορα, στις επιχειρήσεις που μεταφέρουν κάποιες δραστηριότητές τους στο εξωτερικό, μια κίνηση που θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τις εισαγωγές.

Στο μεταξύ, ο Τραμπ ανέφερε σε εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου ότι θα μπορούσε να ,μειώσει κατά 75% ή και παραπάνω τους ισχύοντες κανονισμούς αν και δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

«Οι επενδυτές είναι ανήσυχοι από τις πολιτικές προστατευτισμού του Τραμπ και ελπίδα τους είναι ότι η πολιτική της περικοπής φόρων ίσως να τους βοηθήσει», αναφέρει ο Νάεμ Ασλάμ, επικεφαλής αναλυτής αγορών της ThinkMarkets.

Το δολάριο υποχώρησε έναντι μιας σειράς άλλων βασικών νομισμάτων, κάτω από το ημερήσιο όριο του 100 – χαμηλό από τα μέσα Νοεμβρίου.

Τα σχόλια του Trump έστειλαν βασικές εταιρείες που έχουν εξαγωγές στις ΗΠΑ, χαμηλότερα. Στην Ιαπωνία, η Mitsubishi Motors σημείωσε πτώση 3,07%, η Mazda Motor κατά 2,2%, και η Nissan Motor κατά 1,15%. Στη Νότια Κορέα, η Hyundai Motor υποχωρεί 1,7%.

Η LG Display υποχώρησε κατά 2,31% μετά την ανακοίνωση των σχεδίων της να πουλήσει όλο το μερίδιο που κατέχει στην LG Siltron για 620 δι. Γουόν ή 533,5 εκατ. δολάρια.

Η Mitsubishi UFj σημείωσε πτώση 2,66%, ενώ η Dai-ichi Life κατέγραψε απώλειες 3,15%, ενώ η μετοχή της κορεατικής Samsung σημείωσε άνοδο 0,26% μετά την ανακοίνωση αύξησης των λειτουργικών κερδών δ' τριμήνου κατά 50% στα 9,22 τρισ. γουόν ή 7,93 δισ. δολ.

Πτώση κατέγραψαν επίσης οι μετοχές του χρηματοπιστωτικού κλάδου, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να αγοράσουν κρατικά ομόλογα και να αντισταθμίσουν μέρος της μεταβλητότητας στέλνοντας τις τιμές τους υψηλότερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα