Πρωτόκολλο πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης και Γαλλικού Ινστιτούτου

Τριετές πρωτόκολλο πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος υπέγραψαν στην Αθήνα ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης και ο Γάλλος πρέσβης στην Ελλάδα Cristophe Chantepy.

Το πρωτόκολλο, το οποίο συνυπέγραψε και ο διευθυντής του Ινστιτούτου, Mikael Hautchamp,

αφορά το πλαίσιο της συμφωνίας, το οποίο διαμορφώθηκε μέσα από τη συνεργασία που αναπτύχθηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ανάμεσα στον αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης Κρήτης, Δημήτρη Μιχελογιάννη και την μορφωτική ακόλουθο της γαλλικής Πρεσβείας Muriel Piquet Viaux.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και η Περιφέρεια Κρήτης συμφώνησαν, στην τριετή τους προγραμματική συμφωνία, να διαμορφώσουν από κοινού ένα φιλόδοξο σχέδιο πολιτιστικής διακυβέρνησης. H συνεργασία θα δώσει έμφαση στην προώθηση της πολιτιστικής πολυμορφίας και του πολιτισμού, ως κινητήριας δύναμης της εδαφικής ανάπτυξης, ενώ θα ενθαρρύνει τον συντονισμό ανάμεσα σε διαφορετικούς θεσμικούς εταίρους.

Οι πρώτες δράσεις οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε αυτό το πλαίσιο θα είναι: «Η παρουσίαση στην Κρήτη της έκθεσης 43 φωτογραφιών του Φιλίπ Γκρα, που αποτελεί μια μαρτυρία των γεγονότων του Μάη του '68 στη Γαλλία. Η προβολή στην Κρήτη, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, του γαλλικού ντοκιμαντέρ "A Voix Haute". Η ταινία ακολουθεί μια ομάδα φοιτητών από τα προάστια του Παρισιού που παίρνουν μέρος σε ετήσιο διαγωνισμό ρητορικής. Για αυτούς είναι η πρώτη φορά που συμμετέχουν στον διαγωνισμό και οι περισσότεροι δεν έχουν μιλήσει ποτέ δημόσια. Η ταινία αναδεικνύει τη δύναμη του λόγου και τη θέληση να ξεπεράσουμε τα όριά μας. Επίσης η συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης στο πρόγραμμα "Ένας Αιρετός-ένας Καλλιτέχνης" που αποτελεί μια ασυνήθιστη δράση αναζήτησης, που δίνει τη δυνατότητα να συναντηθούν ένας αιρετός και ένας καλλιτέχνης-τεχνίτης. Τους ζητείται να μιλήσουν για την πόλη, είτε ως κάτοικοι, είτε ως επισκέπτες, καθώς και η παρουσίαση στο Γαλλικό Ινστιτούτο στην Αθήνα, της μοναδικής 12ετούς έρευνας-μελέτης του τσελίστα, λυράρη και συνθέτη, Γιώργου Καλούδη για την τετράχορδη κρητική λύρα με συμπαθητικές χορδές. Μια αναπροσαρμοσμένη παραδοσιακή κρητική λύρα την οποία ο ίδιος εμπνεύστηκε και δημιούργησε, με σκοπό την ερμηνεία και ηχογράφηση ενός από τα πιο σημαντικά έργα στην ιστορία της μουσικής, τις Σουίτες για σόλο βιολοντσέλο του Γ.Σ. Μπαχ. Ο Γιώργος Καλούδης θα υποδείξει τις ερμηνευτικές δυνατότητες της τετράχορδης κρητικής λύρας πάνω στην Δυτική Ευρωπαϊκή μουσική, από τον Μεσαίωνα, την Αναγέννηση, το Μπαρόκ έως και την σύγχρονη εποχή».

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και η Περιφέρεια Κρήτης έχουν ξεκινήσει την συνεργασία τους από το 2017, με τη διοργάνωση στο Γαλλικό Ινστιτούτο, στην Αθήνα, έκθεσης φωτογραφίας για το Φαράγγι της Σαμαριάς και τα Λευκά Όρη καθώς και με το στρογγυλό τραπέζι για τον βιώσιμο τουρισμό στη Μεσόγειο μέσα από το παράδειγμα της Κρήτης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα