Πρώτο θύμα της διπλωματικής κόντρας ΗΠΑ – Τουρκίας η λίρα

Το τουρκικό νόμισμα έκανε νωρίτερα «βουτιά» 6,6% έναντι του αμερικανικού δολαρίου, με τους traders μάλιστα να σβήνουν την live πλατφόρμα τιμολόγησης, λόγω της έντονης μεταβλητότητας που προκάλεσε η κλιμάκωση της διπλωματικής έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αναστείλουν την επεξεργασία νέων βίζα στην Τουρκία.

Η είδηση της σύλληψης του διπλωματικού υπαλλήλου «έστειλε» την λίρα 6,6% χαμηλότερα

στις 3,8533 λίρες/δολάριο, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 30 Ιανουάριου.

Η λίρα διέγραψε μέρος των μεγάλων απωλειών που σημείωσε, αργά το πρωί ώρα Χονγκ Κονγκ, και διαπραγματευόταν ανακάμπτοντας 2,8% έναντι του δολαρίου.

Λίγο πριν, η λίρα βρισκόταν στο επίπεδο των 3,7033 αμερικανικών δολαρίων, ανακάμπτοντας 2,43%.

Στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος της National Australia Bank αναφέρει ότι αυτή η κάθετη πτώση εξηγείται εν μέρει από τους χαμηλούς όγκους συναλλαγών, δείχνει ωστόσο και το πώς αυξάνονται τα πολιτικά ρίσκα στην Τουρκία.

Οι επενδυτές εκφράζουν ανησυχίες για τις κινήσεις ανεξαρτητοποίησης στο Κουρδιστάν και για τις εντάσεις στην Ευρώπη, ανέφερε επίσης ο αναλυτής. Η Τουρκία έχει μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και η χώρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ξένες επενδύσεις, πρόσθεσε ο ίδιος..

Αυτό σημαίνει ότι η τουρκιά ξοδεύει περισσότερα στις εισαγωγές από αυτά που βγάζει από τις εξαγωγές που κάνει, προκαλώντας στους επενδυτές φόβους και αβεβαιότητα για το αν μπορεί να πληρώσει τα χρέη της.

Την ένταση μεταξύ ΗΠΑ – Τουρκίας πυροδότησε η σύλληψη και η προφυλάκιση ενός εργαζομένου στο αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, με την κατηγορία ότι συνδέεται με τον ιεροκήρυκα που σύμφωνα με την Άγκυρα βρισκόταν πίσω από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016. Η Ουάσινγκτον καταδίκασε την κίνηση, χαρακτήρισε ανυπόστατη την κατηγορία και κατέστησε σαφές ότι η εξέλιξη θα ζημιώσει τις σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη - συμμάχους στο NATO.

Το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε ότι ο υπάλληλος του αμερικανικού προξενείου είναι Τούρκος πολίτης και συνελήφθη την Τετάρτη, καθώς τον βαρύνουν κατηγορίες για κατασκοπεία και απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης και της κυβέρνησης της Τουρκίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα