Προσδοκίες για θετικές εκπλήξεις από τα τρίμηνα των τραπεζών

Του Στέλιου Μορφίδη

Σε τροχιά ανακοίνωσης αποτελεσμάτων εισέρχονται την επόμενη εβδομάδα τα τραπεζικά ιδρύματα. Το στοίχημα της βελτίωσης των μεγεθών στους ισολογισμούς μένει να επιβεβαιωθεί στην πράξη, ώστε να εδραιωθεί η προσπάθεια αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων.

Την ερχόμενη Τετάρτη, 30 Αυγούστου θα ανακοινώσουν τις επιδοσεις τους για το β' τρίμηνο και συνολικά για το α' εξάμηνο η Τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank. Θα ακολουθήσουν

μία ημέρα μετά, την Πέμπτη 31 Αυγούστου, η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank.

Τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι στο β' τρίμηνο τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κατάφεραν να ανακτήσουν το βηματισμό τους, ιδιαίτερα από το Μάιο και μετά, όταν διεφάνη ότι κλείνει η β' αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής της χώρας. Κάτι που βοήθησε στο να καλυφθεί ένα μέρος των απωλειών που καταγράφηκαν στο α' τρίμηνο, όταν οι καταθέσεις είχαν μειωθεί 2,4 δισ ευρώ ενώ τα «κόκκινα δάνεια» πήραν πάλι την ανιούσα με τη δημιουργία 1,7 δισ ευρώ νέων μη εξυπηρετούμενων.

Τα ίδια τραπεζικά στελέχη λένε ότι απ' την αλλαγή του κλίματος και έπειτα επέστρεψαν περί τα 1,4 δισ ευρώ σε καταθέσεις ενώ είναι και αξιοσημείωτη η επιβράδυνση της δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Κάτι που υπογραμμίζει, όπως λένε, την ανάγκη αποφυγής νέων περιπετειών και αντιπαραθέσεων στο κομμάτι των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους πιστωτές της ενόψει της τρίτης αξιολόγησης για να μη διαταραχθεί και πάλι το κλίμα σταθεροποίησης που έχει διαμορφωθεί.

Γενικότερα η αίσθηση είναι ότι το β' τρίμηνο θα είναι καλύτερο απ' το α' τρίμηνο και θα καταγράφει μείωση του ELA, μικρή άνοδος των καταθέσεων και γενικά μία γενική βελτίωση των κρίσιμων δεικτών.

Πλειστηριασμοί και πακέτα

Την ίδια στιγμή όμως, όπως έγραφε πρόσφατα το newmoney.gr, τα τραπεζικά ιδρύματα προετοιμάζουν επιθετικότερη πολιτική για τα κόκκινα δάνεια σε μία προσπάθεια να πείσουν για το ανεδαφικό των πιέσεων του ΔΝΤ για την κεφαλαιακή τους επάρκεια αλλά και να πετύχουν τους στόχους που έχει θέσει ο SSM

Παράλληλα με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα (ήδη είναι “stand by” 5.000 υποθέσεις) οι τράπεζες «τρέχουν» παράλληλα και τις διαδικασίες για την πώληση δανειακών χαρτοφυλακίων. (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ).

Η αναδιάταξη

Εξάλλου σε εξέλιξη είναι και η αναδιάταξη των τραπεζικών ιδρυμάτων που έχει ξεκινήσει στο πλαίσιο της εφαρμογής των σχεδίων αναδιάρθρωσης που συμφωνήθηκαν με την DG Comp. Η αποεπένδυση από το εξωτερικό και η μείωση δικτύου και προσωπικού αναμένεται να αποτυπωθεί στις λογιστικές καταστάσεις των τραπεζών.

Είναι ενδεικτικό πως στο τέλος του 2016 οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό αριθμούσαν 1.436 καταστήματα και είχαν προσωπικό 20.156 άτομα. Φέτος, με τις πωλήσεις που έγιναν, το δίκτυο μειώθηκε στα 957 καταστήματα και τους 13.900 εργαζόμενους.

Στο πλαίσιο αυτό η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τη ρουμανική Bancpost της Eurobank εντάσσεται στην τελευταία μεγάλη αποεπένδυση, αφού οι υπόλοιπες κινήσεις αφορούν μικρότερες θυγατρικές. Η προθεσμία υποβολής προσφορών λήγει σήμερα ενώ η απόφαση από το ΔΣ της τράπεζας θα ληφθεί στις 29 Αυγούστου. Πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 4 ενδιαφερόμενους.

Keywords
Τυχαία Θέματα