Προς νέα βάρη η ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ

Σε αύξηση του συμπληρωματικού φόρου που καταβάλλουν όσοι έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ ώστε να μην επιβαρυνθούν με υψηλότερο ΕΝΦΙΑ τα ακίνητα των «λαϊκών» περιοχών, όπου θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες, προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με την Καθημερινή για τις αποκαλούμενες λαϊκές περιοχές ο στόχος του υπουργείου είναι οι όποιες αναπροσαρμογές των τιμών να μην αυξήσουν έστω και κατ' ελάχιστον τον ΕΝΦΙΑ, εκτιμώντας ότι,

σε αντίθετη περίπτωση, το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση θα είναι μεγάλο.

Στο μεταξύ πολλοί φορολογούμενοι υπό το φόβο αυξήσεων στις αντικειμενικές αξίες προχωρούν στη μεταβίβαση των ακινήτων με στόχο να πληρώσουν λιγότερα στην εφορία ή να γλιτώσουν τον ΕΝΦΙΑ, τον κύριο φόρο ή τον συμπληρωματικό.

Όπως γράφει η εφημερίδα οι μαζικές μεταβιβάσεις ακινήτων ξεκίνησαν λίγο πριν από το τέλος του 2017 και συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, τα έσοδα από φόρους και τέλη κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών παρουσίασαν το 2017 σημαντική αύξηση. Συγκεκριμένα αυξήθηκαν κατά 31,89% και διαμορφώθηκαν σε 156,12 εκατ. ευρώ το 2017 έναντι 118,37 εκατ. ευρώ το 2016.

Κύκλοι της αγοράς σημείωναν στην εφημερίδα ότι οι μεταβιβάσεις έγιναν με στόχο οι ιδιοκτήτες ακινήτων να «πέσουν» κάτω απ' το όριο των 200.000 ευρώ στο οποίο επιβάλλεται ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ, μοιράζοντας στα μέλη της οικογένειας τους την ακίνητη περιουσία.

Keywords
Τυχαία Θέματα