Προς εμπορική συμφωνία ΕΕ - Ιαπωνία

Πολύ κοντά στη σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου βρίσκονται ΕΕ και Ιαπωνία. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις πραγματοποιούνταν από το 2013, ωστόσο η αποχώρηση του Τραμπ από τη συμφωνία TPP καθυστέρησε τις συζητήσεις. Τους τελευταίους μήνες οι συνομιλίες εντατικοποιήθηκαν λόγω της ανησυχίας που προκάλεσαν οι δηλώσεις Τραμπ περί αμφισβήτησης διεθνών εμπορικών συμφωνιών και στροφής προς τον προστατευτισμό.

Η Ευρωπαία Επίτροπος για το Εμπόριο, Σεσίλια Μάλμστρομ, δήλωσε πως μια τέτοια πολύ σημαντική συμφωνία

θα μπορούσε να ανακοινωθεί σε μια σύνοδο στις 6 Ιουλίου, παρόντος του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε.

Είναι δυνατόν να πετύχεις συμφωνίες που θα βγαίνουν όλοι κερδισμένοι, και δεν επικρατεί η αμερικανική οπτική τού «εγώ κερδίζω και εσύ χάνεις» είπε σε δημοσιογράφους.

Πιο επιφυλακτικός εμφανίστηκε, μιλώντας από το Τόκιο, ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών, Φούμιο Κισίντα, μετά τη συνάντησή του με την Ευρωπαία Επίτροπο. Όπως είπε, «έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, αλλά απομένει να υπάρξει σύγκλιση σε ορισμένα σημαντικά θέματα που πρέπει να επιλυθούν».

Μάλιστα, ο ΥΠΕΞ δεν απέκλεισε το χρονοδιάγραμμα και το ενδεχόμενο να επισκεφτεί τις Βρυξέλλες στις 6 Ιουλίου, μία ημέρα πριν από τη σύνοδο των G20 στο Αμβούργο, μια κίνηση που θα ερμηνευτεί ως σαφής αμφισβήτηση του αμερικανικού προστατευτισμού του Τραμπ.

Σύμφωνα με όσα έχουν αποκαλυφθεί έως σήμερα, η συμφωνία των δύο πλευρών θα περιλαμβάνει το άνοιγμα της ιαπωνικής αγοράς σε ευρωπαϊκά προϊόντα, αλλά και την περικοπή των ευρωπαϊκών δασμών σε ιαπωνικά αυτοκίνητα και βιομηχανικά εξαρτήματα.

Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών σε αγαθά ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Ιαπωνία έφτασε τα 124,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2016, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ το εμπόριο σε υπηρεσίες άγγιξε τα €44 δισεκατομμύρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα