Προς διάσπαση η Akzo: Εξετάζει την πώληση του τμήματος χημικών

Στην προσπάθειά της να θωρακιστεί απέναντι στη δελεαστική προσφορά της των 24 δισ. δολ. PPG Industries, η ολλανδική εταιρεία παρασκευής χρωμάτων και χημικών Akzo Nobel NV, εξετάζει την πώληση ή τη διάσπαση του τμήματος χημικών ώστε να αποδώσει

1,6 δισ. ευρώ στους μετόχους της, στο πλαίσιο του σχεδίου του CEO, Ton Buechner, να προχωρήσει στον διαχωρισμό της εταιρείας.

Ο διαχωρισμός θα πραγματοποιηθεί εντός 12μήνου και η «μεγάλη πλειοψηφία» των καθαρών εσόδων θα αποδοθεί στους μετόχους, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας με έδρα το Άμστερνταμ. Η ανταμοιβή προς τους επενδυτές για φέτος θα περιλαμβάνει κι ένα έκτακτο μέρισμα ύψους 1 δισ. ευρώ, καθώς και μια αύξηση κατά 50% του κανονικού μερίσματος.

«Το εποπτικό συμβούλιο θεωρεί ότι το σχέδιο για το μέλλον της Akzo Nobel θα αποδώσει μεγαλύτερη αξία στους μετόχους, σε σύγκριση με άλλες εναλλακτικές», αναφέρει ο πρόεδρος, Antony Burgmans, σε ανακοίνωσή του.

Την ίδια ώρα, η ρητορική της PPG έχει γίνει πιο επιθετική, με τον CEO της Michael McGarry να απευθύνεται κατευθείαν στους μετόχους για να τους πείσει να στηρίξουν την πρόταση εξαγοράς που έχει καταθέσει η εταιρεία του.

Στο μεταξύ, η Akzo Nobel ανακοίνωσε καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα α' τριμήνου. Τα κέρδη προ τόκων και φόρων σημείωσαν άνοδο 13% στα 376 εκατ. ευρώ, έναντι μέσης εκτίμησης των αναλυτών για 338,8 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η ολλανδική εταιρεία έθεσε στόχο για αποδόσεις πωλήσεων 15% μέχρι το 2020 σε ό,τι αφορά τον τομέα χρωμάτων και επιστρώσεων και μια απόδοση 16% από τον τομέα χημικών, προβλέποντας ότι θα σημειώσει κέρδη ρεκόρ για τρίτη συνεχή χρονιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα