Προ των πυλών αλλαγές στον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας

Η ενεργοποίηση του νέου μηχανισμού υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και η κατακόρυφη αύξηση της φορολογίας που αναμένεται από την πρώτη ημέρα της νέας χρονιάς αναμένεται να επιφέρει σοβαρές αλλαγές στον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας.

Οι δυσβάσταχτες οικονομικές υποχρεώσεις θα στείλουν πολλούς επαγγελματίες στις εφορίες για το κλείσιμο των βιβλίων, ενώ αναμένονται μετασχηματισμοί εταιρειών, ακόμα και αλλαγές και στα ΔΣ των ανώνυμων εταιρειών.

Πιο συγκεκριμένα, από την Πρωτοχρονιά

του 2017 ενεργοποιείται πακέτο μέτρων που στόχο έχει να πλήξει όσους εμφανίζουν υψηλά εισοδήματα, αλλά και να μειώσει τα φορολογικά βάρη για όσους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα κάτω των 9.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές, εντός του 2017 αναμένεται να αυξηθούν κατά 49 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2016, ωστόσο βασική προϋπόθεση για να αυξηθούν τα ασφαλιστικά έσοδα είναι να εξακολουθήσουν οι επαγγελματίες με υψηλές αποδοχές να δηλώνουν και του χρόνου υψηλές αμοιβές. Ωστόσο, όπως σημειώνει η Καθημερινή, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες, ιδιοκτήτες ΕΠΕ και ΟΕ, αλλά και μέτοχοι σε ΑΕ σπεύδουν είτε να κλείσουν βιβλία με ημερομηνία 31/12 ή να μετασχηματίζουν τις εταιρείες τους από ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες σε ιδιωτικές κεφαλαιουχικές, ώστε να μειωθούν οι εισφορές, καθώς στις ΙΚΕ ασφαλίζεται μόνο ο διαχειριστής και όχι οι μέτοχοι. Τέλος, πολλοί «κοιτάζουν» και προς τη λύση της ανασύνθεσης των ΔΣ στις ανώνυμες εταιρείες, καθώς μέτοχοι με ποσοστό άνω του 3% μπορεί να πληρώσουν εισφορές με βάση του εισοδήματα που έχουν από μερίσματα, με αποτέλεσμα, αν τελικά υιοθετηθεί αυτή η λύση από το υπουργείο Εργασίας, ο μέτοχος να καταβάλει σε φόρους και εισφορές περί το 65% των κερδών της επιχείρησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα