«Πράσινο φως» για την εκταμίευση από τους Ευρωπαίους ΥΠΟΙΚ

«Εγκρίθηκε το επικαιροποιημένο μνημόνιο», τόνισε ο Γ. Ντάισελμπλουμ - Απομένει η τυπική «σφραγίδα» του διοικητικού συμβουλίου του ESM, το οποίο συνεδριάζει αύριο - Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας «φθάνει» στα ελληνικά ταμεία η δόση των 7,5 δισ.

Θετική είναι, τελικά, η εισήγηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης προς τον ESM προκειμένου να προχωρήσει η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ. Όπως επεσήμανε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την ετήσια συνεδρίαση

του ESM, «σήμερα εγκρίθηκε το επικυρωμένο μνημόνιο, στο οποίο περιλαμβάνεται και ο προληπτικός δημοσιονομικός μηχανισμός. Με αυτό τον τρόπο «ανοίγει ο δρόμος» ούτως ώστε στην αυριανή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου να υπάρξει και η τελική έγκριση». Μάλιστα ο κ. Ντάισελμπλουμ επεσήμανε ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη.

Προκειμένου να προχωρήσει η εκταμίευση θα πρέπει και τυπικά αύριο το διοικητικό συμβούλιο του ESM να «σφραγίσει» την πρόταση, ενώ βάσει των εκτιμήσεων που υπάρχουν η δόση των 7,5 δισ. ευρώ θα φθάσει στα ελληνικά ταμεία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, πιθανώς και τη Δευτέρα.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, στην ίδια συνέντευξη Τύπου υποστήριξε ότι χάρη στους πολύ ευνοϊκούς όρους δανεισμού της Ελλάδας από τον ESM, η χώρα μας εξοικονόμησε περί των 8,1 δισ. ευρώ το 2015. Υποστήριξε, ακόμη, ότι ο ESM είναι απόλυτα πρόθυμος να βοηθήσει ώστε το ελληνικό χρέος να καταστεί εκ νέου βιώσιμο.

Ακόμη χαρακτήρισε ως «παραγωγικό» το 2015, με την Ελλάδα να είναι η κύρια πρόκληση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης. Η «άκαρπη έρευνα εναλλακτικών της κυβέρνησης» (όπως την χαρακτήρισε) που οδήγησε στην επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, κατέστρεψε την θετική πρόοδο που είχε γίνει και οδήγησε στη σύναψη του τρίτου προγράμματος ύψους 86 δισ.

Επεσήμανε ακόμη ότι εάν διατεθεί όλη η χρηματοδότηση προς την Ελλάδα του τρίτου προγράμματος, τότε ο ESM θα κατέχει τα 2/3 του ελληνικού χρέους.

Τέλος «success story» χαρακτήρισε τη Κύπρο ο Διευθυντής του Μηχανισμού, μαζί με τις άλλες χώρες που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα προσαρμογής, σε αντίθεση με την Ελλάδα.

Μοσκοβισί: Θετικά τα νέα για την Ελλάδα

Ιδιαίτερα ευχαριστημένος με τις εξελίξεις στην Ελλάδα εμφανίστηκε ο Επίτροπος Μοσκοβισί, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «πριν από ένα χρόνο συζητούσαμε για Grexit και τώρα για την επιτυχία του προγράμματος».

Αξιολόγηση κάθε μήνα

Ο ESM θα ανακοινώσει και τον μηχανισμό ελέγχου που θα παρακολουθεί την καταβολή του τμήματος των 3,5 δισ. ευρώ, από τα δάνεια των 10,3 δισ. τα οποία θα δοθούν για εξόφληση υποχρεώσεων του κράτους στους ιδιώτες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup της 9ης Ιουνίου, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι φτάνουν πράγματι στους δικαιούχους και δεν λιμνάζουν στα κρατικά ταμεία, για να πληρώνει με αυτά μισθούς και συντάξεις. Στην κυβέρνηση θεωρούν ως πιθανότερο σενάριο την καταβολή τους σε 5 μηνιαίες δόσεις των 700 εκατ. ευρώ, αλλά πριν έρθει κάθε μία από αυτές, θα πρέπει να έχουν δοθεί ήδη τουλάχιστον 600 εκατ. από την προηγούμενη για τα χρέη των 7 και πλέον δισ. που έχει αφήσει απλήρωτα το δημόσιο.

Και στην περίπτωση αυτή όμως, υπάρχει κίνδυνος να ελέγχουν οι δανειστές και σε ποιους τελικά θα δίνει τα χρήματα το κράτος. Στην μακρά λίστα των δικαιούχων φιγουράρουν τουλάχιστον 100.000 επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Με δεδομένη την πίεση όμως να δίνονται κάθε μήνα τόσα πολλά χρήματα σε δικαιούχους, η κυβέρνηση θα πρέπει να στραφεί αρχικά στις πληρωμές πολύ μεγάλων ποσών (εκατοντάδων εκατομμυρίων) σε λίγες και μεγάλες επιχειρήσεις που τις περιμένουν, αρκετές εκ των οποίων είναι ξένες πολυεθνικές. Έτσι θα πρέπει να περιμένουν ίσως καιρό ακόμα οι πιο μικρές επιχειρήσεις που δικαιούντο εξόφλησης και επιστροφών φόρων, για να δουν τι θα περισσέψει και πότε θα το πάρουν, αφού τα 3,5 δισ. που θα έρθουν δεν καλύπτουν τα 7 και πλέον δισ. ευρώ που χρωστά ήδη το δημόσιο.

Επιπλέον, για να έρθουν στη χώρα τα 3,5 δισ. θα πρέπει το ελληνικό Δημόσιο να μην δημιουργεί ταυτόχρονα άλλα νέα χρέη. Με δεδομένη την ταμειακή στενότητα, οι τρέχουσες πληρωμές του κράτους θα πρέπει να γίνονται με ό,τι εισπράττει από τις πληρωμές των φόρων. Αυτό οδηγεί σε ένα ανελέητο φοροκυνηγητό με κατασχέσεις και άλλα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, προκειμένου να διασφαλιστεί πως οι αυξήσεις φόρων που επιβλήθηκαν θα μπουν στα κρατικά ταμεία, παρότι και στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως για μεγάλο ποσοστό των φορολογουμένων, η φοροδοτική τους ικανότητα έχει ήδη εξαντληθεί...

Σε κάθε περίπτωση,η διαπραγμάτευση με την ελληνική πλευρά συνεχίζεται, καθώς από βδομάδα επανακάμπτουν οι θεσμοί στην Αθήνα.

Την Τρίτη αναμένεται η επίσκεψη του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιουνκερ, ενώ την Τετάρτη και την Πέμπτη το παρόν θα δώσουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών για την συμμετοχή τους σε συνέδριο. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα έχουν και γύρο επαφών με Έλληνες αξιωματούχους.

Keywords
Τυχαία Θέματα