«Πράσινο φως» από τους δανειστές για τον προϋπολογισμό του 2017

Του Κωστή Πλάντζου

Το «πράσινο φως» για τον προϋπολογισμό του 2017 έδωσαν οι δανειστές, καθώς καλύφθηκε το κενό των 50 εκατ. ευρώ που είχε απομείνει για το επόμενο έτος, ωστόσο παραμένει το κενό για το 2018.

Αξιωματούχος του υπ. Οικονομικών επιβεβαίωσε μετά την 4ωρη συνάντηση Τσακαλώτου – Χουλιαράκη με τους θεσμούς ότι παραμένει η διαφορά 600 εκατ. ευρώ για το δημοσιονομικό κενό του 2018.Ο ίδιος εξήγησε ότι η διαφορά αυτή συνίσταται στην απόδοση που υπολογίζεται ότι θα έχει το 2018 η επισκόπηση δαπανών (spending review), καθώς οι Θεσμοί αμφισβητούν αν θα μπορέσει

να φέρει στον κρατικό προϋπολογισμό εξοικονόμηση ύψους 600 εκατ. ευρώ.

Από πλευράς της η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα εφαρμόζεται για πρώτη φορά πιλοτικά φέτος και δεν θα μπορέσει να φανεί στην πράξη η πραγματική του απόδοση πριν το καλοκαίρι του 2017. Ωστόσο, όπως παραδέχονται, το ζήτημα αυτό αποτελεί μέρος της β' αξιολόγησης και πρέπει να λυθεί άμεσα, κάτι που δείχνει πως οι Θεσμοί θα επιμείνουν να καλυφθεί με άλλα μέτρα.

Για το 2017, κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν σε πρωτογενές πλεόνασμα λίγο υψηλότερο του 1,8% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τρόικα φαίνεται να δέχτηκε και την προτεινόμενη ρύθμιση για την χρηματοδότηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ύψους 760 εκατ. ευρώ, ενώ παραμένει κι ένα «μαξιλάρι» 300 εκατ. ευρώ για την επιπρόσθετη χρηματοδότηση των κοινωνικών δαπανών στους τομείς υγείας, παιδείας και πρόνοιας.

Ο προϋπολογισμός πρόκειται να κατατεθεί στις 18:00 το απόγευμα τη Δευτέρας στη Βουλή.

Εμπλοκή στα εργασιακά, τα «βρήκαν» για τον εξωδικαστικό μηχανισμό

Σε τέλμα έχουν βρεθεί οι διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά, καθώς νωρίτερα, η υπ. Εργασίας βγήκε από τη διαπραγμάτευση χωρίς καμία δήλωση με τη λακωνική φράση «Συνεχίζουμε» κι όλα δείχνουν ότι δεν υπάρχει προσέγγιση σε κανένα σημείο της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με κύκλους του υπ. Εργασίας, το ΔΝΤ επέμεινε στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και την αύξηση του ποσοστού των απολύσεων από 5% σε 10% μηνιαίως. Την ίδια ώρα, οι δανειστές αποκλείουν την άμεση επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων αλλά δέχονται να ανοίξει η συζήτηση μετά το β' εξάμηνο του 2017. (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ)

Στη ατζέντα βρίσκονται επίσης οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων και ο εξωδικαστικός μηχανισμός για τα «κόκκινα δάνεια», οι οποίες ωστόσο θα συνεχιστούν τη Δευτέρα στις 09:00 το πρωί. Για αύριο δρομολογείται επίσης νέα συνάντηση για τα εργασιακά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, εκτός του μηχανισμού μένουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς η ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» θα ισχύει μόνο για υπερχρεωμένες επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 50.000 ευρώ. (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ)

Οι Θεσμοί παρουσίασαν σήμερα για πρώτη φορά κείμενο με τις θέσεις τους και τα σημεία στα οποία επιμένουν. Αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι το κείμενο που παρέδωσαν οι θεσμοί έχει μια σειρά ανοιχτών θεμάτων, επί των οποίων θα συνεχίζονται οι τεχνικές διαπραγματεύσεις και αφού αποχωρήσουν από την Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Keywords
Τυχαία Θέματα