Πού και πώς ξοδεύουν τα λεφτά τους οι Κινέζοι

Το εργατικό δυναμικό της Κίνας αγγίζει τις 770,4 εκατ. άτομα, το μεγαλύτερο στον κόσμο. Ωστόσο, η μεσαία τάξη που κυριαρχεί στην καταναλωτική αγορά εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει μόνο ένα μικρό ποσοστό.

Συγκεκριμένα, κάτω από το 2% των εργαζομένων βγάζουν αρκετά χρήματα για να πληρώσουν το φόρο εισοδήματος, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Η δημιουργία τουλάχιστον 10 εκατ. θέσεων εργασίας στη χώρα θα επηρεάσει μόνο ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού, αλλά τουλάχιστον θα αυξήσει τα άτομα της μεσαία

τάξη, όπως σχολιάζει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Ρίχνοντας μια ματιά μάλιστα στις αγορές των Κινέζων πολιτών μπορεί κανείς να βγάλει περισσότερα συμπεράσματα για την καθημερινή τους ζωή.

Οι περισσότεροι Κινέζοι εξακολουθούν να κερδίζουν και να ξοδεύουν πολύ λιγότερα από ό, τι οι Αμερικανοί

Το Πεκίνο κατάφερε πρόσφατα και ξεπέρασε την Νέα Υόρκη ως προς τον αριθμό των δισεκατομμυριούχων. Αλλά ο μέσος ετήσιος μισθός της Κίνας ήταν 56,360 γιουάν το 2014, και η Goldman Sachs εκτιμά ότι 387 εκατ. αγρότες που αποτελούν και το ήμισυ του πληθυσμού, κερδίζουν περίπου 2.000 δολάρια το χρόνο.

Ο μέσος Κινέζος καταναλωτής ξοδεύει 7 δολάρια την ημέρα, σύμφωνα με την Goldman Sachs. Η αγορά τροφίμων και ειδών ένδυσης αποτελούν σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των δαπανών, με το 9,2% εκ αυτού να τα διαθέτει σε ταξίδια, φαγητό, αθλητισμό και βιντεοπαιχνίδια. Ο μέσος Αμερικανός ξοδεύει 97 δολάρια την ημέρα, με το 17,3% αυτού να τα ξοδεύει για την ψυχαγωγία του.

Μικρές οικογένειες

Το 2014 οι μέσες οικογένειες στην Κίνα αποτελούνταν από τρία άτομα. Η ανισορροπία μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι επίσης τεράστια. Περίπου 116 αγόρια γεννιούνται για κάθε 100 κορίτσια. Παγκοσμίως, κατά μέσο όρο η αναλογία είναι 107 αγόρια για 100 κορίτσια.

Η Κίνα έχει τώρα 33 εκατομμύρια περισσότερους άνδρες απ' ότι γυναίκες, με αποτέλεσμα πολλοί άνδρες να μην μπορούν να βρουν ταίρι.

Μεταξύ των ικανών προς εργασία ανθρώπων, μόνο οι άνθρωποι που είναι μόνοι τους και εκείνοι με μικρά νοικοκυριά τείνουν να έχουν ευχέρεια δαπανών.

Οι ταξιδιώτες είναι λίγοι - αλλά ξοδεύουν πολλά

Μόνο το 4% του πληθυσμού της Κίνας είναι κάτοχοι διαβατηρίου, σε σύγκριση με το 35% των Αμερικανών. Αλλά αυτό το 4% ξοδεύει σχεδόν 200 δισ. δολάρια ετησίως στο εξωτερικό, περισσότερο από κάθε άλλο έθνος, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Η αστική μεσαία τάξη της Κίνας κυριαρχεί σε τουριστικές δαπάνες, και η Goldman Sachs αναμένει πως μέσα σε μια δεκαετία θα κατέχει διαβατήριο το 12% του πληθυσμού.

Η μεσαία τάξη της Κίνας αγαπάει τη μουσική

Η Κινέζοι ξοδεύουν κατά μέσο όρο 86 δολάρια το χρόνο για δραστηριότητες που σχετίζονται με τη μουσική, ενώ οι Αμερικανοί 152 δολάρια κατά μέσο όρο.

Επίσης, οι υπηρεσίες streaming χρησιμοποιούνται από το 66% των Κινέζων καταναλωτών, σύμφωνα με τη Nielsen σε αντίθεση με το 75% των Αμερικανών. Παράλληλα, το 57% των μεσαία τάξη της Κίνας απολαμβάνει ζωντανή μουσική, σε σύγκριση με το 51% του αμερικανικού πληθυσμού συνολικά.

Οι Online αγορές αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς

Οι Online αγορές στην Κίνα αντιπροσωπεύουν το 16% του συνόλου των δαπανών δηλαδή 672 δισ. δολάρια με περίπου τους μισούς να πραγματοποιούν αγορές μέσω κινητού, σύμφωνα με μια μελέτη της εταιρείας eMarketer. Το 2013, η Κίνα αντιπροσώπευε το 35% των συνολικών online αγορών παγκοσμίως.

Ξοδεύουν όλο και περισσότερα για την υγεία

Μεταξύ 2011- 2014, οι δαπάνες για υγειονομική περίθαλψη υπερδιπλασιάστηκαν, από 51,05 δολάρια το άτομο σε 102,25 δολάρια ετησίως, καθώς οι καταναλωτές έγιναν πλουσιότεροι και οι κυβερνητικές πολιτικές έκαναν τους Κινέζους να δώσουν περισσότερη προσοχή σε θέματα υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα