Πώς βλέπουν οι σημαντικότερες κεντρικές τράπεζες τα ψηφιακά νομίσματα τύπου bitcoin

Οκτώ χρόνια μετά τη γέννηση του bitcoin, οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αποτιμούν όλο και περισσότερο τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των ψηφιακών νομισμάτων.

Οι τοποτηρητές της παγκόσμιας οικονομίας έχουν δύο θέματα τα οποία χρειάζεται να αντιμετωπιστούν. Πρώτον, τι πρέπει να κάνουμε, αν πρέπει να γίνει κάτι, για την εμφάνιση και την ανάπτυξη των ψηφιακών νομισμάτων που εκδίδουν ιδιώτες και τα οποία προσελκύουν όλο και

περισσότερη προσοχή - με το bitcoin να αυξάνεται συνεχώς, κατευθυνόμενο προς τα 10.000 δολάρια. Το δεύτερο ερώτημα είναι αν θα υπάρξουν επίσημες εκδόσεις των νομισμάτων αυτών.

Ακολουθεί μια επισκόπηση του τρόπου με τον οποίο οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες στον κόσμο προσεγγίζουν το θέμα:

Ηνωμένες Πολιτείες: Προστασία προσωπικών δεδομένων

Η έρευνα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σχετικά με τις κρυπτοσυχνότητες είναι στις πρώτες της μέρες και δεν ήταν απλά ενθουσιώδης για την ιδέα της απάντησης που έδωσε η κεντρική τράπεζα στο bitcoin. Ο Jerome Powell, μέλος του διοικητικού συμβουλίου και επόμενος πρόεδρος της FED, δήλωσε νωρίτερα αυτό το έτος ότι εξακολουθούν να υπάρχουν τεχνικά ζητήματα με την τεχνολογία και ότι "η κατεύθυνση και η διαχείριση του κινδύνου θα είναι κρίσιμης σημασίας". Ο Πάουελ δήλωσε ότι υπάρχουν "σημαντικές" προκλήσεις σε μια έκδοση ψηφιακού νομίσματος εκ μέρους μιας κεντρικής τράπεζας, ότι τα ζητήματα ιδιωτικού απορρήτου θα μπορούσαν να είναι ένα πρόβλημα, και ότι εναλλακτικές λύσεις στον ιδιωτικό τομέα που μπορούν να κάνουν τη δουλειά (της εποπτείας).

Ευρωζώνη: Όπως η τουλίπα...

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε επανειλημμένα για τους κινδύνους που ενέχει η επένδυση σε ψηφιακά νομίσματα. Ο αντιπρόεδρος Vitor Constan Constancio δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι το bitcoin δεν είναι νόμισμα, αλλά μια "τουλίπα" - αναφερόμενη στην φούσκα του 17ου αιώνα στις Κάτω Χώρες. Ο συνάδελφός του, Benoit Coeure προειδοποίησε για την ασταθή αξία του Bitcoin και τους σύνδεσμους με τη φοροδιαφυγή και το έγκλημα, οι οποίοι δημιουργούν σημαντικούς κινδύνους. Ο Πρόεδρος Mario Draghi δήλωσε ότι αυτό το μήνα ο αντίκτυπος των ψηφιακών νομισμάτων στην οικονομία της ζώνης του ευρώ ήταν περιορισμένος και δεν αποτελούσαν απειλή για το μονοπώλιο των χρηματαγορών των κεντρικών τραπεζών.

Κίνα: Ναι, με κρατική έκδοση

Η Κίνα κατέστησε σαφές: η κεντρική τράπεζα έχει τον πλήρη έλεγχο των ψηφιακών νομισμάτων. Με μια ερευνητική ομάδα που δημιουργήθηκε το 2014 για την ανάπτυξη ψηφιακών χρημάτων με εξουσιοδότηση από την εξουσία, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας πιστεύει ότι «οι συνθήκες είναι ώριμες» για να αγκαλιάσει αυτή την τεχνολογία. Ωστόσο, έχει αποκλείσει τα ιδιωτικής έκδοσης ψηφιακά νομίσματα, απαγορεύοντας τις συναλλαγές του bitcoin και άλλων. Ενώ δεν υπάρχει επίσημη ημερομηνία έναρξης για την εισαγωγή ψηφιακών νομισμάτων, οι αρχές λένε ότι η ψηφιακή μετάβαση θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση της αποδοτικότητας των πληρωμών και να επιτρέψει τον ακριβέστερο έλεγχο των νομισμάτων.

Ιαπωνία: Μελετάται η λειτουργία τους

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BOJ) Haruhiko Kuroda δήλωσε σε ομιλία του τον Οκτώβριο ότι η BOJ δεν έχει πρόθεση να εκδώσει στο εγγύς μέλλον ψηφιακά νομίσματα, αν και είναι σημαντικό να εμβαθύνουμε τη γνώση γι 'αυτά. "Η έκδοση του CBDC (ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας) στο ευρύ κοινό είναι σαν μια κεντρική τράπεζα να επεκτείνει την πρόσβαση στους λογαριασμούς της σε κανέναν", ανέφερε ο Kuroda. "Ως εκ τούτου, η συζήτηση για το CBDC επανεξετάζει θεμελιώδη θέματα των κεντρικών τραπεζών."

Γερμανία: "Κερδοσκοπικά παιγνίδια"

Σε μια χώρα όπου πολλοί πολίτες εξακολουθούν να προτιμούν να πληρώνουν με μετρητά, η Bundesbank δίνει ιδιαίτερη προσοχή στη δημιουργία bitcoin και άλλων εικονικών νομισμάτων. Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου, Carl - Ludwig Thiele, δήλωσε ότι το bitcoin είναι «περισσότερο ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι, παρά ένας τρόπος πληρωμής». Η μετατόπιση των καταθέσεων σε τέτοιες λύσεις, θα διαταράξει τα επιχειρηματικά μοντέλα των τραπεζών και θα μπορούσε να αναστατώσει τη νομισματική πολιτική, δήλωσε ο Thiele. Την ίδια στιγμή, η Bundesbank έχει μελετήσει ενεργά την εφαρμογή της τεχνολογίας αυτής, στα συστήματα πληρωμών.

Keywords
Τυχαία Θέματα