Πώς το fund Fortress απέκτησε Attica, Yγεία και Vivartia!

Του Δημήτρη Παφίλα

Την απαρχή για να ξεκινήσει η εξυγίανση στα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια αποτελεί η συμφωνία του αμερικανικού credit fund Fortress με τη Eurobank για τη μεταβίβαση ομολογιακού δανείου έκδοσης της ΜIG, ύψους 150 εκατ. ευρώ, με κουπόνι στο 4%.

Η ιδιαιτερότητα της συμφωνίας είναι ότι το αμερικανικό fund μαζί με τις ομολογίες απέκτησε και τα ενέχυρα πλειοψηφικών ποσοστών σε μετοχές

των εταιρειών Attica Συμμετοχών, Yγεία και Vivartia, τις οποίες, όπως θα δούμε, σκοπεύει να αναχρηματοδοτήσει προκειμένου να λειτουργήσουν στον κλάδο τους απαλλαγμένες από το βάρος του δανεισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες του «business stories», η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε «γύρω στο 80% της ονομαστικής αξίας του δανείου», ενώ η Eurobank ήδη ανακοίνωσε ότι «η συναλλαγή είναι κεφαλαιακά ουδέτερη» καθώς έχει πάρει προβλέψεις στο 30% της αξίας του δανείου, ήτοι 45 εκατ. ευρώ. Πηγή της τράπεζας, ωστόσο, ανέφερε ότι η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε λίγο πάνω από το 80% της ονομαστικής αξίας. Σε κάθε περίπτωση, η απόκτηση του δανείου από τη Fortress θα αναδείξει, πρώτον, την αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων και, δεύτερον, θα αποδείξει ότι δεν πρόκειται ούτε για «γύπες», ούτε για «κοράκια», αλλά για ένα από τα λίγα επαγγελματικά credit funds που ήδη συμπλήρωσαν δύο δουλειές στην Ελλάδα.

Ποιο είναι το Fortress

To credit fund Fortress, με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 71 δισ. δολαρίων, ειδικεύεται στις αναχρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων, τις οποίες στη συνέχεια, σε συνεργασία με το υφιστάμενο management, αναπτύσσει. Στην Ελλάδα ήδη έχει επιτυχημένο track record στην εξυγίανση εταιρειών. Εδώ και δύο χρόνια κατέχει ομολογιακό δάνειο, ύψους 100 εκατ. ευρώ, της Attica Συμμετοχών. Aφού απέκτησε αρχικά ένα μέρος των δανείων της, απέκτησε και μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειό της, ύψους 75 εκατ. ευρώ. Με τα φρέσκα κεφάλαια στόχος ήταν να επικεντρωθεί η εταιρεία στις ακτοπλοϊκές εργασίες δίχως να ασχολείται συνεχώς μόνο με τον δανεισμό. Μάλιστα συνεργάστηκε με το management για δουλειές στο εξωτερικό, αλλά και για το hedging στην πετρελαϊκή έκθεση. Τα αποτελέσματα δεν άργησαν να φανούν καθώς η Attica έχει περάσει σε κερδοφορία, με τη βοήθεια του Fortress αποκτήθηκαν δρομολόγια στο εξωτερικό, ενώ η εταιρεία σύναψε συμβόλαια hedging για τις ποσότητες πετρελαίου των πλοίων.

Πώς έγινε η συναλλαγή

Στις 2 Νοεμβρίου η Marfin Investment Group (MIG) σε ανακοίνωσή της ανέφερε αναλυτικά ποια ποσοστά μετοχών σε τρεις θυγατρικές της έχουν ενεχυριαστεί υπέρ της Πειραιώς (115 εκατ. ευρώ ομολογιακό δάνειο) και ποια υπέρ της Eurobank (150 εκατ. ευρώ ομολογιακό). Υπέρ της Eurobank για το ομολογιακό δάνειο ενεχυριάστηκε το 50,59% των μετοχών της Attica Συμμετοχών, το 39,84% των μετοχών του Υγεία και το 52,12% των μετοχών της Vivartia Συμμετοχών. Τα υπόλοιπα ποσοστά των μετοχών έχουν ενεχυριαστεί υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς για το ομολογιακό των 115 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται επίσης ότι το δάνειο των 150 εκατ. ευρώ της Eurobank, αλλά και αυτό της Πειραιώς δεν είναι καινούρια, αλλά αποτελούν επανεκδόσεις παλιότερων δανείων. Εναν μήνα μετά τα ενέχυρα, στις 5 Δεκεμβρίου, η Εurobank προχώρησε σε διεθνή διαγωνιστική διαδικασία με συμμετοχή περίπου 30 ξένων funds και τελικά υπερθεματιστής ήταν το fund Fortress που προσέφερε το 80% ή 82% της ονομαστικής αξίας του δανείου.

Οι προοπτικές

Το Fortress σκοπεύει να αναχρηματοδοτήσει τις τρεις εταιρείες προκειμένου να λειτουργήσουν στον κλάδο τους. Ετσι, δεν αποκλείεται να προκύψουν συνεργασίες τις οποίες θα επεδίωκαν και ξένοι επενδυτές, όπως π.χ. νέα σχήματα στην ακτοπλοΐα.

Keywords
Αναζητήσεις
eurobank vivatia
Τυχαία Θέματα