Πώς το Brexit έφερε το «μεγάλο σορτάρισμα» στη σουηδική κορώνα

Αλλαγή στρατηγικής των επενδυτών και traders στην αγορά συναλλάγματος έχει προκαλέσει το Brexit.

Πώς;

Ο φόβος για ένα επικείμενο σοκ λόγω του βρετανικού δημοψηφίσματος έχει επισκιάσει τις οικονομικές προβλέψεις και τα μακροοικονομικά στοιχεία κι έχει στρέψει την προσοχή στις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών και

των επιτοκίων.

Ένα νόμισμα που ξεχωρίζει λόγω αυτής της στροφής είναι η σουηδική κορώνα, που αναδεικνύεται ως το βασικότερο νόμισμα για το λεγόμενο carry trade. Το carry trade είναι επενδυτική στρατηγική κατά την οποία ο επενδυτής δανείζεται χρήματα σε μια χώρα με χαμηλά επιτόκια και τα χρησιμοποιεί για να επενδύσει σε μια άλλη με υψηλότερο επιτόκιο.

Το νόμισμα της Σουηδίας είναι φθηνό, χάρη στα αρνητικά επιτόκια της Riksbank, και έτσι οι traders το χρησιμοποιούν για να επενδύσουν σε υψηλότερης απόδοσης νομίσματα, όπως το αυστραλιανό και το νεοζηλανδέζικο δολάριο, παρατηρεί η Royal Bank of Canada.

Σύμφωνα επίσης με τη SEB, τη μεγαλύτερη trader στην αγορά συναλλάγματος στη Σκανδιναβία, τα στοιχεία δείχνουν μεγάλες πωλήσεις κορώνας το καλοκαίρι.

«Η αγορά μετά το Brexit έχει καταγράψει μικρές κινήσεις. Και σε μια τέτοια αγορά οι επενδυτές περιμένουν να δουν κινήσεις από τα επιτόκια» σχολιάζει ο Carl Hammer, επικεφαλής FX αναλυτής στην SEB στη Στοκχόλμη.

Την Τρίτη η σουηδική κορώνα βρισκόταν στα 9,5 έναντι του ευρώ. Η SEB προβλέπει ότι η ισοτιμία θα αποδυναμωθεί περαιτέρω στις 9,6 κορώνες μέσα σε έναν μήνα. «Το carry trade θα προκαλέσει νέα υποτίμηση της κορώνας» προειδοποιεί ο Hammer. Σύμφωνα με την ING, το μόνο νόμισμα που έχει χειρότερη απόδοση από την κορώνα, από τις 21 Απριλίου, είναι η βρετανική στερλίνα.

Μάλιστα, το «ρεύμα» της σουηδικής κορώνας είναι τόσο μεγάλο που έχει «κερδίσει» ακόμα και τις αποδόσεις του ευρώ και του δολαρίου, σύμφωνα με το Bloomberg.

Αναλυτικά, τους τελευταίους τρεις μήνες, η πώληση της κορώνας για την αγορά δολαρίων Αυστραλίας και Ν. Ζηλανδίας, αλλά και για την αγορά του νοτιοαφρικανικού ραντ και του βραζιλιάνικου ρεάλ, έχει αποφέρει απόδοση 9%-16%, έναντι απόδοσης 6%-12% που αποφέρουν οι επενδύσεις σε ευρώ και έναντι 4%-10% που αποφέρουν οι επενδύσεις σε δολάριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα