Πώς ο βαρύς χειμώνας «ξεγύμνωσε» ενεργειακή φτώχεια της Ευρώπης

Το τελευταίο κύμα κακοκαιρίας στη νότια Ευρώπη έδειξε ξεκάθαρα το ενεργειακό πρόβλημα που έχει η περιοχή. Η Βουλγαρία είχε τότε αρνηθεί να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια. Ταυτόχρονα χώρες από την Ελλάδα έως την Ουγγαρία προτίμησαν κι εκείνες να συσσωρεύσουν ενέργεια για να τα βγάλουν πέρα με τον ψυχρότερο χειμώνα της τελευταίας δεκαετίας.

Οι ανησυχίες επιστρέφουν με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων που προειδοποιούν για νέο ψυχρό μέτωπο με θερμοκρασίες υπό το μηδέν τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ αγωνίζεται να «σπάσει» τα εθνικά σύνορα μεταξύ των κρατών – μελών της σε ό,τι αφορά την παροχή πετρελαίου και φυσικού αερίου και να ενώσει τις αγορές στην προσπάθειά της να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία.

Τα σημαντικότερα προβλήματα που εντοπίζονται είναι οι πεπαλαιωμένες υποδομές και τα δίκτυα που χρειάζονται επειγόντως εκσυγχρονισμό, σε μια περιοχή που, σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι κατά κεφαλήν δαπάνες για υποδομές και παραγωγή ενέργειας αντιστοιχούν στο 1/3 αυτών που ισχύει για την προηγμένη Ευρώπη. Άλλο ένα πρόβλημα που εντοπίζεται είναι η έλλειψη πολιτικής εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών που εμποδίζει την ενσωμάτωση των αγορών. Κάθε φορά που στενεύουν τα ενεργειακά αποθέματα, οι ηγέτες πανικοβάλλονται και δίνουν εντολή να σταματήσουν οι εξαγωγές.

Για την αντιμετώπιση των παραπάνω, η ΕΕ έχει ήδη συντάξει μια πρόταση που θα υποχρεώνει τα μέλη της να αναπτύσσουν σχέδια πρόληψης ώστε να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους ενεργειακής ασφάλειας. Τα κράτη θα πρέπει να συμμορφωθούν, δημιουργώντας έτσι συνθήκες διαφάνειας και στενότερης συνεργασίας. Όπως, εξάλλου, έχει ανακοινώσει η ΕΕ, χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ουγγαρία που ακόμα εξαρτώνται για την προμήθεια ενέργειας από τη Ρωσία ,πρέπει να βελτιώσουν τη μεταξύ τους συνεργασία και διασύνδεση.

Keywords
Τυχαία Θέματα