Πώς η φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ ωφελεί τους τεχνολογικούς κολοσσούς

Εκατοντάδες δισεκατομμύρια κερδοφορίας αναμένεται να επαναπατρίσουν οι αμερικανικοί κολοσσοί χάρη στη φορολογική μεταρρύθμιση του Τραμπ.

Αν και έχουν γραφτεί πολλά δημοσιεύματα για το αν ο νέος φορολογικός νόμος είναι πράγματι ωφέλιμος για τις αμερικανικές επιχειρήσεις, οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως τουλάχιστον όσον αφορά τον επαναπατρισμό κερδών από διεθνείς δραστηριότητες οι εταιρείες και δη οι τεχνολογικές θα βγουν κερδισμένες λόγω της δραματικής μείωσης του φόρου.

«Η κυβέρνηση Τραμπ μείωσε τον φόρο για τον επαναπατρισμό κερδών στο 15,5% από το 35% που ήταν προηγουμένως. Επομένως, περιμένουμε ένα "κύμα" επιστροφής μετρητών στις ΗΠΑ κυρίως από τεχνολογικές εταιρείες μεγάλη κεφαλαιοποίησης» υποστηρίζει ο Ντάνιελ Ίβες, επικεφαλής τεχνολογικής έρευνας στην GBH Insights, στο CNBC.

Σύμφωνα με τον Ίβες, οι αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν κεφάλαια 550-600 δισ. δολ. στο εξωτερικό. Περίπου 300-400 δισ. εξ αυτών ενδεχομένως να επαναπατριστούν μέσα στο 2018, εκτιμά.

Μάλιστα, όπως αναφέρει, περίπου 200 δισ. δολ. από αυτά ανήκουν στην Apple.

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley οι Microsoft, Apple, General Electric, Pfizer και IBM έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο «συσσωρευμένων ξένων κερδών».

Πώς θα χρησιμοποιηθούν τα επαναπατρισμένα κέρδη; Σύμφωνα με τον Ίβες το 70% των κερδών που θα επαναπατριστούν θα χρησιμοποιηθούν για επιστροφές κεφαλαίου και το υπόλοιπο 30% για εξαγορές, επενδύσεις και R&D.

«Περιμένουμε να δούμε επαναγορές μετοχών, αύξηση του μερίσματος και εξαγορές» λέει χαρακτηριστικά.

Η Macquarie Research εκτιμά ότι το ύψος των κεφαλαίων που θα επαναπατριστούν να φτάσει τα 860 δισ. δολάρια φέτος. «Ο επαναπατρισμός κερδών πιθανότατα δεν θα δώσει ώθηση στις επενδύσεις αλλά ίσως οδηγήσει στην άνοδο του δολαρίου το α' εξάμηνο του 2018» υποστηρίζει ο αναλυτής της, Ντέιβιντ Ντόιλ.

Keywords
Τυχαία Θέματα