«Πονοκέφαλος» για τον Μαρτσιόνε το σκάνδαλο ρύπων στη Fiat Chrysler

Σε μεγάλο «πονοκέφαλο» έχουν εξελιχθεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Fiat Chrysler σε ΗΠΑ και Ευρώπη για τον CEO της, Σέρτζιο Μαρτσιόνε, ο οποίος ήλπιζε να συνταξιοδοτηθεί στις αρχές του 2019, με τη φήμη ότι κατάφερε να σώσει την κάποτε παραπαίουσα αυτοκινητοβιομηχανία.

Ο ιταλικός όμιλος βρίσκεται στο στόχαστρο των Αρχών για το ενδεχόμενο παραποίησης των εκπομπών ρύπων. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το υπουργείο Δικαιοσύνης

έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για την εταιρεία μετά από έκθεση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος που ανέφερε ότι βρέθηκε λογισμικό αντίστοιχο με της VW στα μοντέλα Jeep Grand Cherokees και Ram 1500s. Παράλληλα, η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται υπό έρευνα και για απάτη από τις φορολογικές αμερικανικές Αρχές για τα οικονομικά της στοιχεία. Τα πρόστιμα θα μπορούσαν να φτάσουν έως και 4,63 δισ. δολάρια.

Στην Ευρώπη, η Fiat Chrysler βρίσκεται υπό έρευνα από την Κομισιόν για το ίδιο θέμα, ενώ, και η γερμανική κυβέρνηση ζητά άδεια να ανοίξει έρευνα για τα μοντέλα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Bild, ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών, Αλεξάντερ Ντόμπριντ, ζήτησε από την Κομισιόν να απομακρύνει από την αγορά όσα οχήματα της Fiat Chrysler διαπιστωθεί ότι έχουν παραβεί την νομοθεσία για την εκπομπή ρύπων.

«Οι ιταλικές Αρχές γνωρίζουν εδώ και αρκετούς μήνες ότι η Fiat, κατά την άποψη των ειδικών μας, χρησιμοποιεί παράνομο λογισμικό. Μέχρι στιγμής, η Fiat έχει αρνηθεί να συμμορφωθεί, επομένως η Κομισιόν θα πρέπει να διασφαλίσει ότι θα ανακληθούν όλα τα οχήματά της με το εν λόγω σύστημα» δήλωσε ο Ντόμπριντ, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ο 64χρονος Μαρτσιόνε, που ανέλαβε τα ηνία της Fiat το 2004, έγινε «θρύλος» στους κόλπους του κλάδου των αυτοκινητοβιομηχανιών καθώς όχι μόνο κατάφερε να σώσει την εταιρείας από τη χρεοκοπία αλλά ενορχήστρωσε και την πετυχημένη εξαγορά της χρεοκοπημένης Chrysler πέντε χρόνια αργότερα.

Οι κατηγορίες αυτές όμως απειλούν να επισκιάσουν το υπόλοιπο της θητείας του (ο Μαρτσιόνε είχε δηλώσει ότι θα συνταξιοδοτηθεί στις αρχές του 2019), να «κηλιδώσουν» το όνομά του αλλά και να καταστρέψουν την συγχώνευση που σχεδίαζε με τη General Motors.

Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών χρειάζεται περαιτέρω ενοποίηση κι ότι η Fiat Chrysler ήταν καταδικασμένη στη... μετριότητα χωρίς τη συμφωνία.

Keywords
Τυχαία Θέματα