Πολύ ψηλά ο πήχης των απαιτήσεων

Με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που ολοκληρώνει τη φορολογική λαίλαπα, ολοκληρώνεται η προετοιμασία της ελληνικής πλευράς για το Eurogroup της Τρίτης 24/5. Το μεγάλο ζήτημα που έχει ανοίξει σχετίζεται με την τύχη του ΔΝΤ, ο ρόλος του οποίου, όπως όλα δείχνουν προς το παρόν, θα περιοριστεί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα.

Από τη μία πλευρά, αυτό μπορεί να εκληφθεί ως θετικό, διότι θα πάει στην άκρη η «πώληση» των εξωπραγματικών

προσδοκιών περί παγώματος των τοκοχρεολυσίων αλλά και άλλων διευκολύνσεων προτού η ελληνική πλευρά αποδείξει ότι μπορεί να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα. Για να πειστούν, εξάλλου, οι αγορές και οι επενδυτές δεν περιμένουν ένα μπαράζ αερολογίας για το χρέος, αλλά μια σειρά συγκεκριμένων κινήσεων που θα επιτρέψουν να χτιστούν ρεαλιστικές προσδοκίες για τη σταθεροποίηση που θα ακολουθηθεί από την αναδιάρθρωση.

Τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για την παρέμβαση του ESM με εξαγορά των διμερών δανείων αλλά και αυτών του ΔΝΤ καθιστούν σαφές ότι η ευρωπαϊκή πλευρά θα έχει κυρίαρχο ρόλο στην κλιμάκωση των κινήσεων που αφορούν το ελληνικό χρέος. Αυτό έχει ένα άλλο κέρδος. Το γεγονός ότι οι συνταγές ΔΝΤ, που δεν έχουν γνωρίσει μεγάλη επιτυχία σε πάρα πολλές χώρες όπου εφαρμόστηκαν, δεν θα είναι στο προσκήνιο σε βαθμό ώστε να δημιουργούν εκρηκτικές συγκρούσεις διαρκείας. Βέβαια το τι θα ζητηθεί στην αξιολόγηση του φθινοπώρου είναι μια άλλη υπόθεση σε σχέση με πολύ κρίσιμα ζητήματα όπως τα Εργασιακά.

Φαίνεται πάντως ότι για το Eurogroup της ερχόμενης Τρίτης οι προσδοκίες θα κρατηθούν χαμηλά, όμως ήδη υπάρχει προβληματισμός στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναφορικά με την καταβολή των δόσεων. Από την άλλη πλευρά, όπως καταγράφαμε την προηγούμενη εβδομάδα, στο πολυνομοσχέδιο συμπεριλήφθηκαν τα εργαλεία απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, ενώ αποφεύχθηκε η αύξηση του φόρου στο φυσικό αέριο για τη βιομηχανία. Οι κινήσεις αυτές δείχνουν ότι κατά ένα μέρος η κυβερνητική κατεύθυνση προσαρμόζεται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και αφήνει πίσω όσα μπλόκαραν μεταρρυθμίσεις σημαντικές για το επιχειρείν.

Το κυβερνητικό επιτελείο, ακολουθώντας ένα crash test τους τελευταίους 15 μήνες, έχει πια αρκετές προσλαμβάνουσες για το ποια είναι η Ευρωζώνη, αλλά και το γεωπολιτικό περιβάλλον που σχετίζεται με το έργο του TAP. Νομίζω ότι τους επόμενους μήνες θα αντιληφθεί και πώς εξελίσσεται μια οικονομία που είναι υπερφορολογημένη. Τώρα θα περάσει από το εσωτερικό crash test, καθώς τα όσα είπε η κυρία Εύη Καρακώστα για το ΕΚΑΣ των συνταξιούχων μόνο ως σοφά δεν μπορούν να εκληφθούν.

Παράλληλα, όσο γρήγορα κι αν προσπαθούν να ξορκίσουν τον κόφτη, θα φανεί πώς θα κάτσει σε σχέση με το Δημόσιο. Το Μαξίμου αν θέλει να εδραιωθεί, κατά την άποψή μου, θα πρέπει να αφήσει πίσω τις νεοκομμουνιστικές πεποιθήσεις τύπου Κατρούγκαλου και να κοιτάξει να διαχειριστεί τη χώρα και την κοινωνία με ρεαλισμό. Το γεωπολιτικό παιχνίδι επίσης παρουσιάζεται με βεβαρημένη ατζέντα, όπως διαφαίνεται από τη στρατηγική Ερντογάν αλλά και την ανάγκη διαχείρισης της διάστασης που υπάρχει πάντα στα αμερικανικά και ρωσικά συμφέροντα. Η κινητικότητα των τούρκικων μαχητικών στο Αιγαίο που έχει αυξηθεί έχει ουρά στα όσα επιδιώκει η Αγκυρα.

Εν κατακλείδι, ο κύκλος των προσδοκιών για θαύματα έκλεισε οριστικά και η προσγείωση στην πραγματικότητα δεν θα είναι εύκολη.

Keywords
Τυχαία Θέματα